MOHORJEV KOLEDAR 2019

več avtorjev
Strani: 200
Zbirka: REDNA ZBIRKA
Format: 210 mm x 270 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2018
ISSN: 1318-5462

19,50 

Članska cena: 17,55 

»Slovenskemu ljudstvu v poduk in razveselovanje«

Mohorjev koledar najstarejše slovenske založbe za leto 2019 poleg koledarskih podatkov prinaša poučne, zgodovinske in portretne prispevke, širi domača in tuja obzorja ter se ozira po naravni in kulturni dediščini naše domovine.

Mohorjev koledar 2019 vstopa v 161. leto izhajanja in se tako kot vsakoletna knjižna izdaja ponaša z najdaljšim izročilom na Slovenskem, pa tudi v Evropi nima dosti tekmecev. Prvič je izšel leta 1857 kot Slovenska koleda za leto 1858, slovenskemu ljudstvu v poduk in razveselovanje, ter z istim naslovom leta 1858. Obe izdaji je uredil Anton Janežič (1828–1869), literarni zgodovinar, slavist, slovničar, slovaropisec in urednik, ki mu ob stopetdesetletnici rojstva v tem letniku namenjamo posebno pozornost. Iz življenja Mohorjeve se spominjamo tudi selitve Mohorjeve na Prevalje (1919), čemur ob stoletnici posvečamo letošnjo naslovnico, in stopetdesete obletnice rojstva Josipa Valentina Grudna, pisca Zgodovine slovenskega naroda.

Drugi prispevki, ubrano urejeni v smiselne in zaključene sklope, bralce med drugim spominjajo na pomembne dogodke iz domače in svetovne zgodovine kot tudi na aktualno kulturno-družbeno dogajanje preteklega leta, s spoštovanjem in hvaležnostjo pa se spominjajo tudi velikih imen, ki so s svojim življenjem in delom neizbrisno zaznamovali slovensko preteklost in sedanjost.

Avtorji
Janez Suhadolc, Zinka Zorko, Melita Zemljak Jontes, Ignacij Voje, Matija Remše, Lojze Kozar, Gregor Antoličič, Primož Kuret, Dejan Pacek, Ljudmila Bokal, Damjan Prelovšek, Borut Juvanec, Jože Strgar, Marjan Bradeško, Janez Turk, Anica Mikuš Kos, Sebastjan Kristovič, K. S., Lovro Šturm, Peter Kovačič Peršin, Silvester Gaberšček, Jože Faganel, Stane Granda, Renato Podbersič ml., Meta Kušar, Jože Maček, Aleš Maver, Jerneja Jezernik, Andreja Legan Ravnikar, Luka Vidmar, Rafko Valenčič, Berta Golob, Jožica Pizzoni, Igor Grdina, Tone Gorjup, Andrej Arko, Ivan Janez Štuhec, Andraž Arko, Tanja Ozvatič, Karl Hren, Franc Kelih, Marko Tavčar