Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

POKLICANI K PRIJATELJSTVU IN BRATSTVU

Vanier Jean 

Prevod: Tone Dolgan
Ilustracije: Nicoletta Bertelle
Strani: 72
Format: 220 mm × 240 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-186-6
3,00 €

12,50 € Daj v košarico

Če ne postanete kakor otroci …

Jean Vanier v pogovoru z dvema desetletnikoma spregovori o občestvu. O tem, da smo vsi poklicani k prijateljstvu in bratstvu, o pomenu pristnosti, o naših svetlih in senčnih plateh, o odpuščanju, ki je srce vsake skupnosti, o Cerkvi in o molitvi, o tem, kako je med nami navzoč Jezus, in o edinosti kristjanov. Preprosto besedilo spregovori o bistvenih gradnikih skupnosti. Knjiga, ki v sekulariziranem svetu ponuja dragocene iztočnice za pogovor, je nadvse primerno darilo ob prvem obhajilu, birmi, pa tudi ob drugih priložnostih in praznikih, ki jim skušamo dati tudi versko vsebino.

Kadar je kot avtor knjige podpisan Jean Vanier, vemo, da se bo v knjigi dotaknil bistva in začel pri temeljih. Njegova dela so pisana poglobljeno, a nadvse preprosto in nagovarjajo vsakega človeka. Tokrat se v pogovoru z desetletnima dečkoma, enim »zdravim« in enim na vozičku, enim vernim in drugim ne, pogovarja o tem, kaj je občestvo. K čemu smo ljudje poklicani, kaj je skrivnost Cerkve, kaj pristnost in kaj pravo sprejemanje. 
Spregovori o pomenu odpuščanja, ki je srce vsake skupnosti. Tople, preproste in zgovorne so tudi ilustracije Nicolette Bertelle, ki dopolnjujejo besedilo in vabijo k pogovoru: v družini, z vrstniki, s prvoobhajanci, pravzaprav pa z vsemi ljudmi dobre volje. Z vsemi, ki se zavedajo dragocenosti človekovega življenja in človekove potrebe po življenju v skupnosti. Skupnosti, ki ga sprejema takšnega, kakršen je, in ga s tem spodbuja, da uresniči svojo poklicanost v sožitju z drugimi.

O avtorjih:
Jean Vanier
Je eden velikih prerokov našega časa. Rodil se je leta 1928 kanadskemu guvernerju in bil v mladosti mornariški častnik. Svoje življenje je posvetil sprejemanju oseb z motnjami v duševnem razvoju. V ta namen je ustanovil skupnosti Barka (»L’Arche«) in skupine Vera in luč (»Foi et Lumière«). V Sloveniji skupnost Barka deluje v Zbiljah pri Medvodah, skupine Vera in luč pa po številnih župnijah.

Jean Vanier je letošnji (2015) prejemnik Templetonove nagrade. Templetonova nagrada je eno izmed najprestižnejših odlikovanj v svetu, podeljujejo pa jo posameznikom, ki na teoretični ali praktični ravni prispevajo k potrjevanju duhovne dimenzije človeškega življenja.

Nicoletta Bertelle
Rodila se je v Padovi, kjer tudi živi in dela. Obiskovala je umetnostni licej in Šolo ilustriranja mojstra Štěpána Zavřela. Vodi delavnice animiranega branja po šolah in knjižnicah. Ilustrirala je številne knjige italijanskih in drugih založb.

Krajši odlomek
Srce skupnosti je sposobnost, da drugega sprejmemo, kakršen je. Drugega pa lahko sprejmemo, kakršen je, z njegovimi svetlimi in senčnimi platmi, samo če med nami vlada duh odpuščanja. Pravo odpuščanje ne pomeni le: »Prosim, oprosti mi, ker sem te prizadel.« Odpuščanje je duh, ki vlada med nami, vzdušje, ki se občuti, način skupnega življenja. Drugega človeka, ki je drugačen od mene, ne presojam po svojih željah, kakšen naj bi bil, ampak ga sprejemam, kakršen je. (Str. 24-25)


Mnenja in recenzije

http://www.bukla.si/?action=books&q=Poklicani+k+prijateljstvu+in+bratstvu&limit=30

 

Jeana Vanierja poznamo kot ustanovitelja skupnosti Barka (L'Arche) in skupine Vera in luč – oboje deluje tudi na naših tleh. V knjižici, ki jo je ilustrirala Nicoletta Bertelle, Vanier spregovori o veri, o skupnosti, o Cerkvi, o prijateljstvu in bratstvu, o odpuščanju in ljubezni, predvsem pa o Bogu/Jezusu. Slikanica deluje kot nekakšna razlaga temeljnih vprašanj, s katerimi se ukvarja rimskokatoliška religija; odgovori so prilagojeni starosti Davida in Mateja, ki postavljata vprašanja in razmišljata o smislu in pomenu vere in skupnosti/občestva.

 

Sabina Burkeljca (Bukla 112-113, © Bukla)