ZMAJ V PARKU

Miroslav Košuta
Ilustracije: Ana Razpotnik Donati
Strani: 32
Format: 220 mm x 260 mm
Vezava: trda vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN 978-961-278-356-3

19,50 

Članska cena: 17,55 

Zmaj, ki spravi mesto (spet) v red

Bronasti zmaj sredi mestnega parka nekatere spominja na davno legendo, nekatere pa na otroštvo in hlače, ki so jih potrgali ob dričanju po njem. Kaj pa, če zmaj ni le nedolžen kip? Kaj pa, če se nameni – tako kot nekoč s sovražnimi vitezi – spustiti v boj z zloveščo pločevino, ki je preplavila mesto in park …?

Nekdaj mirno mesto s sijajnimi palačami, spomeniki in fonta­nami so popolnoma preplavili avtomobili … Bronasti zmaj je otožen spomin junaške preteklosti sredi mestnega parka, ki ostaja edina oaza za upokojence, ki še zmorejo naglo prečkanje ulic, za babice z dojenčki v vozičkih in za trume otrok, ki jih avtomobili odložijo ob vhodu. Kje je junak, ki bo mesto rešil sodobne kuge – avtomobilitisa? Je mirna noč brez hupanja avtomobilskih trobelj, brez navijanja motorjev in cviljenja gum, brez hreščanja glasbe iz hrumečih avtomobilov res le še pobožen sen?

Pomežik zmaja starčku, ki se še spominja drugačnih časov, je kot obet zarote – zarote za boljši svet! Ključ zanj pa avtor seveda zaupa le otrokom, njihovi nenarejenosti in pogumu!

Kot predpražnik, ob katerem si ljudje okrtačijo podplate čevljev, preden stopijo na ulico znova čistega in urejenega mesta, nas iskrivo besedilo Miroslava Košute vabi k čistejšemu pogledu na svet, v katerem živimo. Navihano spogledljive ilustracije Ane Razpotnik Donati pa avtorjeve misli približajo tudi najmlajšim.
Slikanica je bila leta 2018 izbrana med 6 najlepših izvirnih slovenskih slikanic in prejela nominacijo za nagrado Kristine Brenkove.
O avtorjih

Slovenski literat Miroslav Košuta se je rodil l. 1936 v Sv. Križu pri Trstu. Po maturi na Višji realni gimnaziji (zdaj Licej France Prešeren) v Trstu je na ljubljanski univerzi najprej vpisal študij slavistike in germanistike, l. 1962 pa diplomiral iz svetovne primerjalne književnosti in literarne teorije. Že na prvem delovnem mestu na RTV v Ljubljani je bilo njegovo delo urednika mladinskih radijskih oddaj povezano z mladimi. Kot uveljavljen pesnik, prevajalec, avtor dramskih del in številnih radijskih iger za odrasle in otroke se posveča tudi poeziji za otroke. Igrivost in humor se pogosto kažeta tudi v besednih igrah in zanj značilnem pristno domačem besednjaku, ki tudi v prozi ubira čisto svojo melodijo.

Slovenska slikarka in ilustratorka Ana Razpotnik Donati se je rodila l. 1978 v Ljubljani. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je študirala likovno pedagogiko na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Ilustrira knjige za otroke in mladino, sodeluje tudi z revijami Ciciban, Cicido, Pil, Kekec in Mavrica. Poleg ilu­striranja slika, kipari, izdeluje lutke in grafike. Živi in ustvarja v Perugii v Italiji.