POTEPI PO SLOVENIJI

Vodnik za starejše in gibalno ovirane

Janez Medvešek
Fotografije: Janez Medvešek
Strani: 92
Format: 148 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN 978-961-278-304-4

13,50 

Članska cena: 12,15 

Na potep malo drugače

Svojevrsten vodnik po Sloveniji, ki priča, da je v slehernem koščku naše deželice mogoče doživeti veliko lepega - na izlete pa vabi tudi tiste, ki ne zmorejo hoje in za gibanje potrebujejo oporo spremljevalca ali kak pripomoček. Zato so izleti izbrani tako, da so dostopni tudi starejšim in gibalno oviranim.

Vodnik potepov po naši čudoviti Sloveniji se pri izbiri izletov ne zgleduje po obiskanosti posameznega kraja, tudi ne po znamenitostih v njegovem središču ali bližnji okolici. Poudariti želi, da je prav sleherni košček naše deželice slikovit in zanimiv, torej vreden obiska - predvsem pa je lahko izletniški cilj, ki nas napolni z bogastvom razgledov po bližnji in daljni okolici. Res je v Sloveniji mnogo čudovitih razgledišč, ki v primernem vremenu ponesejo naš pogled v daljave. Pa ni nujno, da bi se morali za to povzpeti na najvišje vrhove …

Če izbiramo izlete tako, da mislimo na starejše in na naše gibalno ovirane prijatelje, bomo lahko pospremili na izlet tudi kakega poškodovanega prijatelja med okrevanjem. Ali pa bomo na tak izlet pospremili družinico z zelo majhnim dojenčkom. Podatek, da na izletu v izbranem kraju naš najmlajši počiva v vozičku, pomaga mladi družini, da lahko medtem sestricam ali bratcem razkazuje lepote Slovenije.

Izšlo v sozaložništvu z Domom sv. Jožef – revijo Prijatelj.

Več informacij dostopnih tudi na spletni strani: www.izlet-na-vozicku.si

 

 

 

Na računalniku, nabito polnem z raznoraznimi slikami, sem iskal možnost, kam bi se odpravil na prijeten zimski potep. Pa se mi pogled ustavi na mapi z napisom Jaslice – Gradež. Prava izbira za zimske mesece! Vasico z jaslicami sem obiskal že dvakrat, a doslej nikoli ni bilo snega. Morda pa bo letos.

In kako sem izvedel za to slovensko posebnost, ki se začne na božični večer in konča na dan Svetih treh kraljev? Pred dobrim letom sem imel zaradi odhoda v pokoj opravek v Ljubljani, kjer »postaneš« upokojenec. In me gospa na ZPIZ-u vpraša, kaj sem delal do upokojitve.

»Slikar sem. Skoraj 15 let sem živel od slikanja, prej pa sem počel druge stvari.«

Gospa me premeri od glave do peta in vpraša:

»Da niste vi tisti Janez, ki v svet pošilja lepe zgodbe s potepanj?«

Potrdim ji in prišepne mi:

»Pridite k nam v Gradež. Vsa vas je polna jaslic. Česa takega ne vidiš nikjer drugje!«

In sva se sporazumela, kje je to in kako priti do tja.