Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

LETO OKUSOV Z V. V.

12 sodobnih menijev po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799

Bogataj Janez 

Ilustracije: Fotografije: Tomo Jeseničnik
Strani: 144
Format: 200 mm x 280 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2019
ISBN 978-961-278-457-7
35,00 € Daj v košarico

Prehranska dediščina po meri današnjega časa

Dvanajst odličnih slovenskih kuharskih mojstrov in mojstric na sodoben način interpretira 48 jedi iz prve slovenske kuharske knjige, Kuharskih bukev Valentina Vodnika (1799). Po 220 letih iz naše prehranske dediščine ustvarjamo menije po meri današnjega časa za naša vsakdanja ali praznična kulinarična doživetja. Knjiga za vse, ki jih ob ustvarjanju jedi zanimajo tudi njihove zgodbe!

Slovenski razsvetljenec, duhovnik, prevajalec, pesnik in jezikoslovec Valentin Vodnik se je zavedal pomena slovenskega jezika tudi na področju slovenske kulinarične terminologije. Leta 1799 je izdal Kuharske bukve, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku, in v njej opozarjal na uporabo zdravih živil, varčno uporabo maščobe in soli, čistočo v kuhinji in tudi na zunanjo podobo jedi. Vsi ti nasveti so bili odraz takratne problematike na področju prehranjevanja, hkrati pa dokaz, da je bil slovenski jezik na področju kuharske in prehranske terminologije popolnoma enakovreden z nekaterimi drugimi velikimi svetovnimi jeziki.

Vodnikove Kuharske bukve so lahko tudi odličen priročnik za današnjo rabo. Seveda ne v smislu nekakšnega kulinaričnega »muzeja«, ampak kot izhodišče za sodobno interpretiranje objavljenih receptov. Iz tega nabora smo za vsak mesec v letu sestavili po en meni, ki ga sestavljajo štiri jedi. Menije so pripravili najboljši slovenski kuharski mojstri in mojstrice. Pokazali so, v kolikšni meri jih motivirajo recepti s konca 18. stoletja. Seveda knjiga ni le prikaz njihovega mojstrstva ali motiv za obisk njihovih vrhunskih gostiln in restavracij, čeprav vabi tudi k temu; predvsem pa nam s konkretnimi primeri menijev in jedi pokaže, kako lahko iz naše prehranske dediščine ustvarimo nekaj, kar bo po meri današnjega časa, naših vsakdanjih ali prazničnih prizadevanj. Prav zato je namenjena širokemu krogu vseh, ki jih ob jedeh in jedilnih obrokih zanimajo tudi njihove zgodbe. Z njihovim sodobnim načinom priprave, podobo, vonji in okusi tako ustvarjamo vezi z našo prehransko kulturno dediščino, ki jo pogosto zelo slabo poznamo ali jo obremenjujemo s stereotipnimi razlagami. 

Sicer pa, kaj že pravi pregovor? Jemo zato, da živimo, a ne živimo za to, da bi le jedli!

O avtorju

Doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti Janez Bogataj je od leta 2011 upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pri raziskovalnem in strokovnem delu se posveča vprašanjem kulturne dediščine in sodobnega načina življenja v slovenskem kulturnem prostoru. Kot avtor in soavtor je napisal več kot 80 knjig, številne razprave, znanstvene, strokovne in poljudne članke. Neka­tera dela je objavil tudi v tujih jezikih in pri tujih založbah. Pomembni področji njegovega raziskovalnega dela sta kulinarika in gastronomija. Leta 2006 je skupaj s sodelavci pripravil Strategijo gastronomije ter določil 24 gastronomskih regij Slovenije. Prejel je tudi Red za zasluge Republike Slovenije, Recherche de la Qualité OSF, za pet svojih knjig pa ugledno mednarodno nagrado Gourmand World Cookbook Award.

Jedi po Vodnikovih receptih so pripravili:

Luka Košir – Gostišče Grič,
Roberto Gregorčič – Oštarija,
Amel Balagić – Restavracija Grad Otočec,
Leon Pintarič – Gostilna Rajh,
Luka Jezeršek – Dvor Jezeršek,
Tomaž Kavčič – Gostilna pri Lojzetu,
Uroš Štefelin – Vila Podvin,
Jure Tomič – Ošterija Debeluh,
Igor Jagodic – Restavracija Strelec,
Uroš Fakuč – Dam Boutique Hotel & Restaurant,
Anita Potočnik – Gostilna Čubr,
Janez Bratovž – Restavracija JB.