Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

RAZUM IN VERA

Akvinski Tomaž 

Prevod: Gregor Pobežin
Strani: 400
Format: 13 cm x 21 cm
Zbirka: RELIGIOZNA MISEL
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2012
ISBN: 978-961-278-052-4
29,00 €

Članska cena: 26,10 € Daj v košarico

Tomaževe smernice za našo pot od razuma k veri

O avtorju: Tomaž Akvinski je bil rojen leta 1224 na gradu Roccasecca v bližini mesta Aquino pri Neaplju. Študiral je pri benediktincih na Monte Cassinu, vendar je nato vstopil v red dominikancev in postal najljubši učenec Alberta Velikega v Parizu in Kölnu. Kot profesor je deloval v Parizu, nato v Bologni, Neaplju in Rimu, pa spet v Parizu do 1272, ko se je vrnil v Italijo. Umrl je leta 1274 na poti na koncil v Lyonu.
Že zgodaj je po sholastični navadi dobil ime doctor egregius [izvrstni učitelj] in doctor communis [skupni učitelj], od 15. stoletja dalje ga imenujejo doctor angelicus [angelski učitelj].
Leta 1323 je bil razglašen za svetnika, leta 1567 še za cerkvenega učitelja. Papež Leon XIII. je njegovo filozofijo razglasil za uradno filozofijo Cerkve. Tomaževi glavni deli sta Summa theologiae (Teološka suma) in Summa contra gentiles (Suma proti poganom), ki je pretežno filozofsko delo. Napisal je tudi vrsto komentarjev k Aristotelu in k Svetemu pismu.

O knjigi: Izbor misli in naukov, ki ga je sestavil Josef Pieper na podlagi svojega obsežnega poznavanja spisov Tomaža Akvinskega, je izrednega pomena. Hitreje in neposredneje kakor razni drugi uvodi popeljejo ti odlomki bralca v notranjost in globino univerzalne filozofske zasnove, s katero se po arhitektonski veličastnosti lahko primerja le malokatera v zgodovini zahodne misli. Kot je nekje napisal nemški pesnik Reinhold Schneider: »Že dolgo me nobena knjiga ni tako dvignila in okrepila kot zbirka najglobljih uvidov, ki jih Josef Pieper ponuja iz del svetega Tomaža. V njih so stavki, pred katerimi se stoletne zmote razblinijo, in ne morem biti dovolj hvaležen, da ta beseda pronica tudi v naš čas.«

Mnenja o knjigi:
»Rjovenje tega vola bo nekega dne odmevalo po vsem svetu.« (Albert Veliki)
»Sveti Tomaž je poveličeval Boga, ne da bi poniževal človeka; in poveličeval je človeka, ne da bi poniževal naravo. Njegov svet je svet zdravega razuma; terra viventium; dežela živih.« (Gilbert Keith Chesterton)