Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

SKORAJ POZABLJENE ZGODBE

Kališnik Štefan 

Strani: 312
Format: 128 mm X 210 mm
Vezava: Trda vezava
Tematika: proza
Leto izdaje: 2006
ISBN-961-218-609-X

O AVTORJU: Štefan Kališnik (1929-2004) se je rodil v Godiču pri Kamniku. Po osnovni šoli v Mekinjah je obiskoval nižjo gimnazijo v Kamniku in višjo v Ljubljani, kjer je nato na filozofski fakulteti končal študij slavistike.
Že v študijskih letih se je literarno udejstvoval in ob pokončni drži, s katero si ni pridobil naklonjenosti tedanjega sistema, svoja prizadevanja za prostor na soncu gradil na etični, humanistični ravni. Deloval je kot novinar, urednik in pisatelj. Bil je sodelavec Dela in Naših razgledov, kjer se je v zgodovino slovenskega novinarstva zapisal z objavo več kot 400 intervjujev z najmarkantnejšimi osebnostmi družbenega življenja na Slovenskem.
Ves čas se je izpostavljal in s prepričljivimi nastopi tvegal v tolikšni meri, da so mu morali prisluhniti tudi idejni nasprotniki. Brez zadržkov je mogoče zapisati, da je bil Kališnik s svojim osebnim angažmajem za tisti čas prava izjema med novinarji. Koliko je moral za tako držo žrtvovati iz svojega osebnega, notranjega sveta, je vedel le on. Gotovo pa med te žrtve spada tudi velik del njegovih literarnih načrtov.
VSEBINA: V knjigi so zbrane črtice in kratke zgodbe, ki jih je avtor po večini objavljal v periodičnem tisku. Črtice v prvem delu opisujejo Kališnikove vtise iz otroštva; v njih posebej izstopata lika matere in očeta. V drugem delu so zbrane tiste, ki humorno problematizirajo človeške odzive na različne življenjske okoliščine. Tretji del se dotika moralnih dilem, kot se najizraziteje pokažejo v času hudih preizkušenj. V četrtem delu pa so zbrane krajše zgodbe, vse umeščene v pisateljev rodni kraj in njegovo okolico.