Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

LJUBEČI MOŠKI

Walser Martin 

Strani: 248
Format: 130 mm × 210 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2010
ISBN 978-961-218-889-4
3,00 €

Članska cena: 2,70 € Daj v košarico

73-letni Johann Wolfgang von Goethe se zaljubi v 19-letno Ulrike von Levetzow. 11. julija 1823 popoldne ob 5h se v Marienbadu (današnje Mariánské Lázně) začne ljubezenska zgodba med že ostarelim pesnikom in rosno mlado konteso, ki se zaključi na Goethejevem domu v Weimaru.
Vendar to ni samo roman o Goethejevi poslednji ljubezni. To je tudi pravcata dramska igra, v kateri lahko prisluhnemo ne samo iskrivim dialogom in monologom, ampak tudi pokukamo v »zakulisje« – v varno zavetje Goethejeve hotelske sobe, kjer nastaja književnost svetovnega slovesa.
Kadar se zaljubi navaden smrtnik, ljubezen obrodi sad le, če je srečna, ko pa se zaljubi pesnik, je ljubezen plodna v vsakem primeru – če ne v samem odnosu, pa toliko bolj v rojstvu nove literarne umetnine – v tem primeru Marienbadske elegije.
Martin Walser, eden najpomembnejših nemških pisateljev 2. polovice 20. stoletja, se je rodil l. 1927 v Wasserburgu pri Bodenskem jezeru. V Nemčiji je zaslovel l. 1957 z romanom Poroke v Philippsburgu (nagrada Hermana Hesseja). Za svoje literarno ustvarjanje (romani, kratka proza, dramske in radijske igre, esejistika) je prejel številna priznanja; med njimi tudi najpomembnejšo nemško literarno nagrado – Büchnerjevo nagrado (1981). Nemški časopis Cicero ga je uvrstil l. 2007 na drugo mesto na seznamu petstotih najpomembnejših nemških intelektualcev. Njegov roman Ljubeči moški pa so na Kitajskem razglasili za najboljši tujejezični roman leta 2009.