Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

LEKSIKON CERKVA NA SLOVENSKEM - DEKANIJA NOVA CERKEV (Celjska škofija VI)

Vidmar Luka - uredil 

Strani: 108
Tematika: priročnik
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2006
ISBN 978-961-218-641-8
7,00 €

Članska cena: 6,30 € Daj v košarico

Leksikon cerkva na Slovenskem je vodnik po umetnostni dediščini cerkva na Slovenskem. Njegov namen je predstavitev cerkva kot umetnostnih celot na stopnji, na kateri se nahajajo danes. Njegovo izhodišče je v naklonjenosti in odprtosti vsem umetnostnim obdobjem, tokovom in zvrstem.
Popisi posameznih cerkva so v leksikonu dokončno urejeni po dekanijah, kakor so bile določene z zadnjo reformo cerkvenih meja pred letom 2000. Skupino cerkva vsake dekanije uvajata pregled zgodovine dekanije in pregled sakralne umetnosti na področju dekanije. Znotraj dekanij so po abecednem redu razvrščene župnije oz. druge pastoralne enote, znotraj teh pa se nahajajo opisi cerkvenih stavb. Popisi cerkva so strukturirani po razdelkih: Lega in tloris, Zgodovina, Zunanjščina, Notranjščina, Poslikava, Oprema. Popis cerkve zaključuje seznam okrajšanih virov in literature. Vsak popis je opremljen s fotografijo zunanjščine cerkve.
Od 11 dekanij Celjske škofije prinaša leksikon o dekaniji Nova Cerkev opise in barvne fotografije 16 cerkva in kapel (Peter Kozin), navaja 53 umetnikov, umetnih obrtnkov in delavnic, opise 41 oltarjev in vsaj 350 kipov in slik.