Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

LEKSIKON CERKVA NA SLOVENSKEM - DEKANIJA BRASLOVČE

Vidmar Luka - uredil 

Strani: 124
Format: 115 mm × 205 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2008
ISBN 978-961-218-794-1
7,00 €

Članska cena: 6,30 € Daj v košarico

Leksikon cerkva na Slovenskem je vodnik po umetnostni dediščini cerkva na Slovenskem. Njegov namen je predstavitev cerkva kot umetnostnih celot na stopnji, na kateri se nahajajo danes. Njegovo izhodišče je v naklonjenosti in odprtosti vsem umetnostnim obdobjem, tokovom in zvrstem.
Popisi posameznih cerkva so v leksikonu dokončno urejeni po dekanijah, kakor so bile določene z zadnjo reformo cerkvenih meja pred letom 2000. Skupino cerkva vsake dekanije uvajata pregled zgodovine dekanije in pregled sakralne umetnosti na področju dekanije. Znotraj dekanij so po abecednem redu razvrščene župnije oz. druge pastoralne enote, znotraj teh pa se nahajajo opisi cerkvenih stavb. Popisi cerkva so strukturirani po razdelkih: Lega in tloris, Zgodovina, Zunanjščina, Notranjščina, Poslikava, Oprema. Popis cerkve zaključuje seznam okrajšanih virov in literature. Vsak popis je opremljen s fotografijo zunanjščine cerkve.
Pričujočih zvezek Leksikona cerkva na Slovenskem predstavlja cerkvene stavbe v dekaniji Braslovče in je prvi zvezek leksikon, ki spada v Škofijo Celje. Od 11 dekanij Celjske škofije prinaša leksikon o dekaniji Braslovče opise in barvne fotografije cerkva in kapel (Peter Kozin), navaja umetnike, umetne obrtnike in delavnice, opise oltarjev in kipov in slik.
Urednik dr. Luka Vidmar, avtorja pregledov: dr. Metoda Kemperl in dr. Dejan Zadravec.