Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

PRIMOŽ TRUBAR

več avtorjev 

Strani: 432
Format: 165 mm × 235 mm
Zbirka: SIMPOZIJI V RIMU
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2009
ISBN 978-961-218-830-6

Rimski simpoziji, ki jih prirejata Slovenska teološka akademija v Rimu in Inštitut za zgodovino Cerkve pri Teološki fakulteti v Ljubljani, se dosledno drže svojega namena, kot so ga opredelili prireditelji prvega simpozija v letu 1982.

Iz tega okvira nekoliko izstopa simpozij o Primožu Trubarju, ki so ga organizatorji v letu 2008 z ozirom na 500-letnico njegovega rojstva uvrstili v njihov program že pred štirimi leti. Takrat je bilo dogovorjeno, da bodo Trubarja obravnavali izključno pod teološkim vidikom, kar do zdaj še ni bilo izčrpno raziskano in ker ga bodo pod drugimi vidiki obdelovale številne ustanove.

Trubarjev simpozij bi lahko opredelili kot nadgradnjo krajšega simpozija iz leta 1986 v Ljubljani, ki ga je ob 400-letnici Trubarjeve smrti pripravil Inštitut za zgodovino Cerkve oz. je bil zamišljen širše, pravzaprav bi morali reči: bolj poglobljeno. Že v svoji zasnovi se namreč odpoveduje vrsti izhodišč, pod katerimi so Trubarja v Trubarjevem letu obravnavale različne znanstvene oz. kulturne ustanove.

Rimski simpozij o Trubarju izhaja predvsem iz dejstva, da je bil Primož Trubar katoliški duhovnik, ki je 40-leten prestopil v luteranizem in še naprej deloval kot duhovnik, ki mu smemo pripisati zelo dobro teološko znanje in razgledanost ter močno vero. Po tej plati torej, kot duhovnika in izobraženega teologa, ga želi predstaviti rimski simpozij.