Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

DRUŽINSKA PRATIKA 2020

več avtorjev 

Strani: 224
Format: 100 mm x 140 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2019
ISSN: 9 771408 428000
5,90 €

Članska cena: 5,31 € Daj v košarico

Žepni koledar s koristnimi nasveti za vsakdanje življenje in z branjem za dušo in srce

Družinsko pratiko prebiramo sleherni dan, a ne le zaradi podatkov, ampak da na hitro preberemo kaj lepega za dušo in kaj koristnega za svoj vsakdanjik. Tudi za leto 2020 Družinska pratika prinaša raznovrstne podatke za posamezni dan v letu, uporabne nasvete, niz krajših sestavkov o pomembnih osebnostih in naravi ter črtice za odrasle in mladino, v zadnjem delu pa razvedrilni in ugankarski kotiček.

Prvi del pratike prinaša koledarske podatke za leto 2020. Splošnim informacijam sledi preglednica znamenj, seznam praznikov v Sloveniji in okoliških državah. V mesečnih koledarskih pregledih najdemo svetniške godove in praznike, lunine mene in celo napoved vremena. Za ta del je svetniške like izrisala akademska slikarka Anka Hribar Košmerl. Sledijo podrobnosti o Luninih menah in Herschlov vremenski ključ, podatki o vidnosti planetov in mrkih. Ob koncu tega dela najde bralec še t. i. stoletni koledar.

Seveda pa Pratika za leto 2020 prinaša tudi kar obsežni bralni del. Vsebuje članke, razvrščene v poglavja Korenine, Lepa beseda, Pomagajmo si, Nasveti, Otroški kotiček in Razvedrilo.

Tokrat se v rubriki Korenine spominjamo več znanih osebnosti iz preteklosti: Cankarjevega sodobnika, pesnika Silvina Sardenka in uglednega ljubljanskega škofa Jožefa Kvasa. Beležimo 500-letnico rojstva prvega slovenskega slovničarja Adama Bohoriča ter 100-letnico rojstva enega najbolj priljubljenih božjih namestnikov na Zemlji – sv. Janeza Pavla II. O temeljnih vrednotah bomo tudi tokrat lahko prebrali več prispevkov in spoznali, kako se le-te (ne) spreminjajo skozi čas. Poučni sestavki bodo bralca seznanili s Fleischmannovim rebrincem, rastlino, ki je na pragu izumrtja, a ima celo svojo poštno znamko in lastno »učno pot«; izvedeli bomo veliko o znameniti avtohtoni slovenski živali vrsti – človeški ribici; v živo iz fotografove preže bomo spremljali družino štorkelj ter izvedeli marsikaj, kar vedo le poznavalci o priljubljeni rastlini – forsitiji, ki spomladi ožarja žive meje naših vrtov. Tokrat v rubriki Nasveti objavljamo prvi del skrbno zbranih in sistematično podanih nasvetov o čiščenju in pospravljanju stanovanja ali hiše; našli bomo pa tudi odličen recept za pecivo povsem brez glutena! Bogat leposlovni kotiček s pesmimi in črticami uveljavljenih avtorjev bomo gotovo prebrali na dah. Otroci se bodo nasmejali ob zabavni pesmici o polžji dirki, tokratne zgodbice (kot je npr. Junak brez dude) pa jim bodo lahko v poduk ter v spodbudo. Oči si bodo napasli ob barvitih in toplih ilustracijah, ki spremljajo besedila za otroke. Ugankarje v razvedrilnem kotičku pa čaka že tradicionalna knjižna nagrada ob žrebu - vabljeni k branju in sodelovanju!