Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

GORI, DOLI, SEM IN TJA

Folklorne pripovedi iz Zgornje Savinjske doline

Orešnik Marta, Štiglic Vida, Weiss Peter 

Ilustracije: Špela Orešnik
Strani: 724
Format: 140 mm x 200 mm
Zbirka: GLASOVI
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2013
ISBN: 978-961-278-079-1
25,00 €

Članska cena: 22,50 € Daj v košarico

Folklorne pripovedi iz Zgornje Savinjske doline

Folklorne pripovedi iz Zgornje Savinjske doline so po kronološkem redu in po vsebini razdeljene na 14 razdelkov. Posebno dragocene so pravljice in bajčne povedke, ki ohranjajo še veliko lokalnih značilnosti. Ker so zgodbe napisane v narečju, je knjigi dodan strokovni opis posebnosti narečja ter posameznih krajevnih govorov, na koncu pa slovar manj znanih narečnih besed.

Knjiga Gori, doli, sem in tja, s podnaslovom Folklorne pripovedi iz Zgornje Savinjske doline, je 43. knjiga v zbirki Glasovi, ki jo strokovno ureja ddr. Marija Stanonik.

Povedke so po kronološkem redu in po vsebini razdeljene na 14 razdelkov. Posebno dragocene so pravljice in bajčne povedke, ki ohranjajo še veliko lokalnih značilnosti. Razlagalne in vraževerne povedke pričajo, koliko znanja in izkušenj so si bistri prebivalci nabrali v trdih življenjskih razmerah. Vražljive povedke se praviloma nanašajo na coprnice in hudiča, strašljive pa na neprepoznavna bitja, nerazložljive pojave in tudi človeško nagajivost. Dobro so zastopane obsmrtne povedke, ki izpričujejo vero ljudi v posmrtno življenje. Tudi legendne povedo, da je katoliška vera v ljudeh globoko zasidrana. Zgodovinske povedke ohranjajo izročilo o najstarejših geoloških dogajanjih, nekdanjih graščinah, turških vpadih in vojnah, socialne pa o trdi borbi za preživetje, ničevosti človeškega življenja, pa tudi o šegavosti in radoživosti. Lovske povedke imajo svoj razdelek, saj je bil lov zaradi obširnih gozdov in obilja divjadi vedno pomemben del človekovega vsakdana, krivolov pa tudi način preživljanja nekdaj zelo številnih revnih družin. In zanimive lovske dogodivščine so še vedno pogosta tema družabnih pogovorov. Živalske povedke pokažejo, kako so prebivalci teh krajev živo povezani z naravo, anekdote pa predstavijo vaške posebneže in njihov način življenja. V zadnjem razdelku so zbrane šaljive povedke, ki prikazujejo, kako so si nekdaj ljudje znali privoščiti eden drugega in si tako krajšati čas in lajšati enolični vsakdan.

Ker so zgodbe napisane v narečju, je knjigi dodan strokovni opis posebnosti narečja ter posameznih krajevnih govorov, na koncu pa slovar manj znanih narečnih besed.