Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

NOČNI POGOVORI V JERUZALEMU

O tveganjih na poti vere

Martini Carlo M., Sporschill Georg 

Prevod: Jerneja Jezernik
Strani: 128
Format: 135 mm x 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2016
ISBN: 978-961-278-297-9
10,00 €

17,50 € Daj v košarico

Kardinal Martini odgovarja mladim

Kaj pričakujejo mladi? In kaj pričakuje svet od mladih? Nočni pogovori v Jeruzalemu so razmišljanja dveh pomembnih mož Katoliške cerkve, kardinala Carla M. Martinija in patra Georga Sporschilla o tem, kako pomembna je vera v življenju vseh nas, o prihodnosti mladih v Cerkvi in o prihodnosti krščanstva sploh. Izhodišče za njuna razmišljanja so bila prav vprašanja, ki se najpogosteje pojavljajo med mladimi verniki. Knjiga je nekakšen priročnik za mlade, ki iščejo svoje mesto v sedanjem svetu, polnem protislovij in navidezne brezizhodnosti. Še bolj pa je knjiga temeljno delo za duhovnike in njihove laiške sodelavce, ki mlade usmerjajo.

»Pred nami je izredno zanimiv zapis razmišljanj enega od sodobnih velikanov znotraj katoliške Cerkve o različnih aktualnih vprašanjih v Cerkvi in v sodobnem svetu. Zelo razumljivo in odprto govori o najtežjih teoloških vprašanjih, o kočljivih temah znotraj Cerkve, o nevarnostih sodobne družbe, o raznih etičnih vprašanjih, o vprašanjih cerkvene doktrine in njeni zgodovinskosti. Ob vsem tem se zelo razločno pokažejo temeljne značilnosti kardinala Martinija: potopljenost v Božjo besedo, sposobnost sinteze med znanostjo in vsakdanjo izkušnjo, dialoška naravnanost in odprtost do vsakogar, sposobnost empatične pozornosti, pastoralna skrb za vse, še posebej za šibkejše in obrobne, ljubezen do Cerkve, ki vključuje tudi zdravo kritiko. Predvsem pa je vseskozi čutiti posebno ljubezen, razumevanje in naklonjenost do mladih, za katere si želi, da bi izbrali življenje v polnosti.« (Cit. iz »Sanjal sem o mladi Cerkvi«, Slovenski izdaji na pot, dr. Roman Globokar.)


O avtorjih

Kardinal Carlo M. Martini (1927–2012), italijanski jezuit, svetovno priznani poznavalec Svetega pisma, je bil dolga leta rektor ugledne papeške univerze Gregoriana. V letih 1979–2002 je bil nadškof milanske nadškofije, po upokojitvi leta 2002 pa je živel v Jeruzalemu. Je avtor številnih duhovnih in znanstvenih del.

Georg Sporschill (1946), avstrijski jezuit, dušni pastir mladih in socialni delavec. Od leta 1991 v vzhodni Evropi gradi oskrbovalno mrežo za otroke z ulice in za samim sebi prepuščene mladostnike. Dobitnik nagrade Felixa Ermacore za človekove pravice, nagrade Alberta Schweitzerja in priznanja Avstrijec leta 2004.Odlomki iz knjige

Razveselil sem se, ko sem slišal, da pater Georg prihaja v Jeruzalem. Veliko sem slišal o njem kot dušnem pastirju za mladino in hotel izvedeti kaj več o njem in njegovem delu. […]

V Jeruzalemu sva se veliko pogovarjala o današnji mladini, pogosto dolgo v noč, četudi sam zgodaj vstajam. Bližala sva se sanjam. Ponoči se zamisli rojevajo lažje kot v stvarnosti belega dne. Kaj pričakujejo mladi? In kaj pričakuje svet od mladih? Težaven svet zahteva njihovo angažiranost.

Iz nočnih pogovorov v Jeruzalemu je nastala tale knjižica. V njej so najpomembnejša vprašanja, ki so mi jih s posredovanjem patra Georga Sporschilla postavili mladi. Je mladina danes sploh še zainteresirana za to, da bi kritizirala nas, Cerkev, vladajočo oblast in vplivne ljudi? Ali pa se le molče oddaljuje? Prepričan sem o naslednjem: kjer prihaja do konfliktov, tam gori ogenj, tam je na delu Sveti duh. To sem sam vse svoje življenje vedno znova izkusil v srečanjih z mnogimi mladimi ljudmi.
(Iz Predgovora, str. 9.)

Odrasli morajo svojim otrokom izročiti svet, ki ne bo uničen. Zasidrati jih morajo v tradiciji, še zlasti v Svetem pismu. Prebirati ga morajo skupaj z njimi. Odrasli morajo imeti globoko zaupanje v mlade ljudi, ti bodo rešili težave. Prav tako tudi ne smejo pozabiti mladim postavljati meje. Ti se bodo naučili zdržati težke stvari in sramotenje, če jim bo pravičnost glavna vrednota.
(Lahko predlagate kakšne napotke, kako naj odrasli ravnajo z mladimi, da se bo krščanstvo nadaljevalo in se na novo razcvetelo? Str. 127.)