Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

ODPOTOVANJA

Šega Vanda 

Strani: 104
Format: 130 mm x 220 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2019
ISBN 978-961-278-472-0
19,50 € Daj v košarico

Pogumno razgaljeni trenutki življenja

Odpotovanja so pogumno razgaljeni trenutki, v katerih živimo – v bogastvu in revščini, videni in slišani, a obenem tako samotni in osamljeni. Uvid vrednot je mogoč le v duši in spominu.

Odpotovanja so dvanajsta knjiga uveljavljene pesnice in pripovednice Vande Šega in njena deseta pesniška zbirka. Kot veter žene trave Cerkniškega jezera, nas njene pesmi zdaj rahlo pobožajo, zdaj globoko presunejo, zdaj na krilih pobliskov spomina povzročijo odpotovanja v podoživljanje minulih trenutkov, močnih doživetij, hrepenenj in strahov – med rojstvom in smrtjo.

O avtorici

Vanda Šega se je rodila leta 1959 v Ljubljani, maturirala na pedagoški gimnaziji ter diplomirala na Fakulteti za upravo. Že več kot dvajset let se vsak dan iz domače Notranjske vozi v prestolnico na delo. V vseh vlogah jo zanima človek. Kot posameznik, umeščen v socialni prostor in čas. Prisluhne mu z izredno izostrenim socialnim čutom in mero za pravičnost. Vse se je dotakne, kot bi klicalo njeno navzočnost, njeno sodelovanje, njeno pomoč. Notranjo moč in navdih črpa iz lepot Cerkniškega jezera in sveta ob njem. In temu njenemu svetu – travam, gozdovom, pticam, svetlobam in neštetim obrazom jezera – s pretanjenimi besedami vrača neskončno ljubezen in hvaležnost.

Svojo prvo pesniško zbirko Skrhane sanje je objavila leta 1988 in zanjo prejela nagrado Jožeta Udoviča za pesniški prvenec. Že v njej je nakazala, da jo zanima predvsem posameznik v svojem odnosu do okolja, narave in ljudi, s katerimi je povezan, zanima jo njegovo intimno doživljanje, ki mu zna pozorno prisluhniti, tako da zazna in prelije v verze vse njegove nežne, komaj slišne odtenke. Pretanjeni, globoki in obenem odzivni liriki ostaja zvesta tudi v svojih nadaljnjih pesniških in proznih delih.

Med dvanajstimi leposlovnimi knjigami, ki so bile objavljene doslej, je tudi zbirka kratke proze Vezenje kroga, ki je leta 2008 prejela nagrado Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za najboljšo samozaložniško knjigo. Je prejemnica zlatega taborskega priznanja, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Doslej objavljena dela

Pesniške zbirke: Skrhane sanje (1988), Dotiki (1995), V kletki svobode (1999), Slepo poletje (1999), Na robovih dneva (2002), Samotnice (2006), Rezine svetlobe - Slices of Light (2010), Poslušam tišino (2013), Olupki srca (2015), Odpotovanja (2019).
Zbirka kratke proze: Vezenje kroga (2008)
Roman: Nikogaršnja (2016)