Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

NAREDI ME ZA ORODJE SVOJEGA MIRU

Šmarnice za odrasle 2017

Šamperl Janez 

Strani: 104
Format: 150 mm x 195 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN 978-961-278-325-9
8,00 €

Članska cena: 7,20 € Daj v košarico

Naj postanem orodje tvojega miru!

Šmarnice za odrasle so nastale v Assisiju, v središču svetovnih molitvenih prizadevanj za mir. Sv. Frančišek, njegovo delo za mir in spravo, ter Slovenija, ki trpi pod težo razdeljenosti, sta dve zgodbi iste zgodovine. Avtor ju je povezal ter vanju vtkal svoje osebne spomine z močno spodbudo k uresničevanju dela za mir sredi našega vsakdanjega okolja. Razmišljanja v poslušalcih vzbujajo željo po osebnem odgovoru in dejavnem vključevanju v življenje znotraj Cerkve in družbe.

Letošnje šmarnice, za katere se je ideja porodila v Assisiju, nas želijo pripeljati v bližino Marije, ki je Kraljica miru, v bližino sv. Frančiška, ki je bil človek miru in nam s svojim življenjem prepričljivo kaže, kam in kako naj usmerimo svoje korake na poti k miru.

Naslov Naredi me za orodje svojega miru naj bo izraz naše pripravljenosti in odprtosti, da bi v Marijinem majniku resnično in zavestno, z novim ognjem prižgali luč pri Mariji, da bi odsev te luči »osvetlil temine našega srca«, kakor je molil in prosil sv. Frančišek, ter po vseh nas, ki svoje čelo zaznamujemo s križem našega Gospoda, razsvetlil slovensko nebo, da »človek bil bi bratu brat, po srcu vsakemu enak, da bi ljudje ljubili se kot bratje in sestre«.

Šmarnična razmišljanja nas želijo v duhu Assisija spodbuditi in povabiti k delu za mir na naši slovenski zemlji, ki je še vedno ranjena. Skoraj toliko kot je podružničnih cerkva po naši slovenski zemlji, toliko je tudi prikritih morišč ob breznih, jamah in previsih, iz katerih je slišati le eno vprašanje: »Kje je tvoj brat in kje je tvoja sestra?«


O avtorju

P. Janez Šamperl, minorit, se je rodil leta 1954 na Ptuju, v kmečki družini s štirimi otroki. Rad je imel zemljo in delo na njej, rad je ministriral v starodavnem »kloštru« na Ptuju, v senci katerega je odraščal. Zato je s seboj v življenje ponesel čut za resno delo in za posvečeno.
Po semenišču in gimnaziji v Zagrebu ter po noviciatu na Cresu je študiral na Teološki fakulteti v Ljubljani in bil leta 1980 posvečen v duhovnika. Kot duhovnik in redovnik je deloval v različnih samostanih (Ptuj, Sostro, Ljubljana, Piran, Ptujska Gora) ter na različnih področjih življenja in dela.
Rad se posveča Frančiškovemu svetnemu redu, vodenju ljudskih misijonov in prizadevanjem, da bi duh Assisija našel pot na ceste sveta. Izpod njegovega peresa je nastalo že kar nekaj člankov, knjig in publikacij z duhovno tematiko, s poudarkom na Frančiškovi duhovnosti.
Trenutno živi in dela v Svetem samostanu v Assisiju (Italija), kjer se posveča romarjem in duhovnemu poslanstvu Svetega samostana.