Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

SESTRADANA

Rodič Polona 

Strani: 104
Format: 130 mm x 220 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2020
ISBN 978-961-278-485-0
19,50 € Daj v košarico

Jaz hočem živeti!

Knjiga prinaša poetičen zapis o napornem popotovanju skozi zapleteni svet anoreksije. Šest let trajajočo zgodbo avtorica strne v štiri poglavja: Ana, Da propadajo organi, Jaz bi šla nazaj, Jaz hočem živeti. Brez olepševanja nam z blagimi be­sedami zaupa trpko zgodbo, ki jo od (pre)blizu pozna (pre) več posameznikov in družin. Bolečo zgodbo nesprejemanja in nerazumevanja, a tudi zgodbo poguma in upanja!

»Življenje z anoreksijo je težavno in zapleteno, vendar obstaja izhod iz tega stanja. Polonine pesmi nam približajo izku­šnjo temačnih trenutkov druženja z Ano, pa tudi izkušnjo osvobojenosti, ki je temu sledila. Kljub prepričanju mnogih, da je anoreksija neozdravljiva, nam Polona pripoveduje o nasprotnem. […] Ko ljudje z anoreksijo sprejmejo svojo en­kratnost in si jo v polnosti dovolijo živeti in deliti z drugimi, postanejo tako oni sami kot njihova dela navdih za mnoge. Hvaležna sem Poloni za njeno odločitev, da svoje izkušnje podeli z nami.« (Iz spremne besede dr. Mateje Cvetek.)

O avtorici

Polona Rodič se je rodila 1998 v Ljubljani, kjer je obiskovala Osnovno šolo Danile Kumar, šolanje pa nadaljevala na Gimnaziji Želimlje. Zdaj je študentka enopredmetnega študija slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Prve pesmi je začela pisati pri štirih letih, v času šolanja pa večkrat sodelovala na literarnih natečajih (Mala Veronika, Spirala). V prostem času se ukvarja z igranjem klavirja, plesanjem baleta, slikanjem in risanjem, igranjem v gledališki skupini, predvsem pa jo veseli pisanje poezije in kratke proze.

Z motnjami hranjenja, anoreksijo, se je borila šest let. Zbolela je pri štirinajstih letih, pri sedemnajstih pa dosegla kritično točko zdravja in se jeseni 2015 tri mesece zdravila na Pediatrični kliniki v Ljubljani na endokrinološkem in psihiatričnem oddelku. Zdravljenje je s pomočjo psihoterapije nadaljevala doma, izkušnja bolezni pa jo je navdihnila k pisanju zbirke Sestradana.