Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

SKRIVNOST KOSTANJEVEGA GOZDA

Rebula Alojz 

Strani: 216
Format: 130 mm x 215 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2010
ISBN 978-961-218-879-5
3,00 €

Članska cena: 2,70 € Daj v košarico

Pisatelj Alojz Rebula se je rodil 21. julija 1924 v Šempolaju nad Trstom. Klasično filologijo je dokončal na ljubljanski univerzi. Predaval je latinščino in grščino na srednjih šolah v Trstu. Poročen je s pisateljico Zoro Tavčar in ima tri hčere, ki se, vsaka po svoje, tudi uveljavljajo v slovenskem kulturnem prostoru. Njegov literarni opus obsega mnoge povesti, novele, črtice, drame, eseje, komentarje in romane. O svojem novem romanu pravi takole: »
Slovensko pripovedništvo se v glavnem izogiba naše polpreteklosti. Preveč mu je še kočljiva. Pričujoči roman pa sega vanjo s sproščeno svobodnostjo.
Njegov protagonist – dogajanje sega v sredo prejšnjega stoletja – je namreč pripadnik slovenskega odseka jugoslovanske tajne policije Udbe. V njej pa se zaradi svoje svojevrstne občutljivosti – ›primorske‹ narodne zavesti in občutka skrivnosti življenja – ne čuti najbolj doma, kljub svoji marksistični veri. Po obveščevalnem delu v tujini mu ponudijo mesto v diplomaciji. Potem ko to odkloni, mora polkazensko sprejeti službo na področju, ki mu je posebej tuje, na ravni odnosov med oblastjo in Cerkvijo, konkretno duhovščino. Tako dobi v obveščevalno obdelavo tri dekanije neke slovenske škofije. Kot naslednik funkcionarja, razvpitega po svoji režimski surovosti, s težavo prebija nezaupanje duhovnikov, ki jih obiskuje. A konkretni stik z njimi mu povsem preobrne predstavo, ki jo je imel o njih. Še bolj vpliva nanj srečanje in prijateljevanje z laikom, bančnim uradnikom, ki mu s svojo zavzeto vernostjo približa krščanstvo, čeprav ne do spreobrnitve.«


Slovenske splošne knjižnice priporočajo - www.dobreknjige.si

Skrivnost kostanjevega gozda (Alojz Rebula): http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=804