Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KOMINFORM V ZABRINJU in DIVJI GOLOB

Rebula Alojz 

Strani: 488
Format: 130 mm x 210 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2014

25,00 €

Članska cena: 22,50 € Daj v košarico

Dva romana v eni knjigi se v zgodovinski situaciji prvega desetletja povojnega slovenstva krajevno razpirajo med zaledjem predela, ki se usredišči v  vaško predmejno mestece Opčine v Italiji, vse do prestolnice Ljubljane z najvišjimi kulturnimi ustanovami slovenstva, ki je bila  obljubljena dežela  duha za v narodnjaštvu preizkušane Primorce.

V prvem romanu Kominform v Zabrinju (2014) slovenski bralec končno dojema vse ideološko zakulisje  bivanjskih stisk Primorcev, ki jih je fašizem  idejno in fizično namenil izkoreninjenju iz evropske družine narodov. Drugi roman Divji golob (1973), ki sledi usodi tržaškega bogoslovca, ki študira v komunistični Brljani (Ljubljani) in se vrne pastirovat v zaledje Trontlja (Trsta) danes bralec z užitkom in povsem drugače bere z izkušnjo padca berlinskega zidu in združene Evrope, ko je izginila fizična ovira ob Fazaniji (Sežani).    

Izhodišče romana Kominform v Zabrinju je tema, ki na Slovenskem literarno še ni bila obdelana: Resolucija Informbiroja, s katero je 1948 v Bukarešti evropski komunistični vrh na Stalinovo pobudo obsodil jugoslovansko partijsko vodstvo s Titom na čelu. Resolucija ni nikjer tako razburila in razdelila duhov, kakor na Svobodnem tržaškem ozemlju (STO). Ob odprtem vprašanju usode Trsta sta ozemlje, razdeljeno v dve coni , upravljali angloameriška vojaška uprava (Cona A), Cono B s Koprom in delom Istre pa jugoslovanska vojaška uprava. V Coni A se je reakcija na Resolucijo razmahnila za in proti zaradi dvonacionalne slovensko-italijanske sestave levice. Levica je s slovenskim delavstvom vred šla za znanim revolucionarjem z imenom Vittorio Vidali, zagovornikom resolucije, manjšina, praktično v celoti slovenska, pa za Brankom Babičem. Dokument iz Bukarešte je razklal levico od partije navzdol do sindikatov in kulturnih društev. V to razburkano ozračje je postavljeno dejanje romana in njegovih nosilcev v zamejstvu in v prestolnici Slovenije.