Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

TÊDI NI BLO TEK KO DÔNS

Pripovedi iz Spodnje Savinjske doline

Podpečan Blaž 

Strani: 304
Zbirka: GLASOVI
Tematika: etnologija
Tematika: ljudske šege
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2007
ISBN 978-961-218-720-0
20,00 €

Članska cena: 18,00 € Daj v košarico

V 33. knjigi iz zbirke Glasovi z naslovom Têdi ni blo tәk ko dôns (Takrat ni bilo tako kot danes) so zbrane folklorne pripovedi iz Spodnje Savinjske doline (nekdanje občine Žalec).
Avtor knjige, domačin Blaž Podpečan, je med leti 1997 in 2005 na območju štirinajstih župnij zbral 470 pripovedi in pričevanj, ki govorijo o življenju teh krajev v preteklosti. Pri zbiranju pripovedi so bile upoštevane geografske specifičnosti območja na ta način, da so v knjigi enakovredno zastopani pripovedovalci iz nižinskih (»hmeljarskih«) krajev, kot tudi iz višjih, hribovitih predelov. Pripovedi so v celoti zapisane v izvirni narečni obliki, v t. i. srednjesavinjskem narečju (po T. Logarju).
Folklorne pripovedi v tej zbirki so bile zbrane dobesedno "pet minut pred dvanajsto", saj so bili njihovi pripovedovalci v času zapisa večinoma v zelo visokih letih (nad 90). Zaradi tega predstavljajo edinstvena pričevanja o danes skoraj popolnoma pozabljenih verovanjih in običajih ter nekdanjem spodnjesavinjskem vsakdanu.