Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KUKAVICE

Leucojum vernum

Planteu France 

Strani: 288
Format: 130 mm x 215 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-195-8
18,00 €

Članska cena: 16,20 € Daj v košarico

Leucojum vernum

Dogajanje romana je postavljeno v vaško in deloma v mestno okolje današnjega časa, spretno prepleteno z reminiscencami na drugo svetovno vojno in povojno obdobje. Glavni protagonist Valentin Kalar se skuša prebiti iz socialne zapostavljenosti med enakovredne člane družbe. Na začetku je nekako prepuščen samemu sebi, potem pa se nenadoma pojavi pred leti »izginuli« oče Anton Kalar, ki vendar ni pozabil na svoje v Lepi vasi. Pomembno vlogo ima Cilka, učiteljica v pokoju, ki se zavzame za Tineta, da se more povzpeti s socialnega dna vse do srednje šole. Ob tem se razvije romanca s študentko medicine Nežko Pak, ki s svojo osebnostjo odločilno vpliva na Tineta, da se prične učiti in se zave, da je treba krepko poprijeti za delo, če hoče kaj doseči. Avtor skuša v svojem delu poudariti pomen tiste medsebojne dobrote, ki je še kako potrebna med ljudmi, a je žal med nami vse bolj odrinjena. »Dosti Valentinov sem srečal na vasi in v mestu, manj je bilo Antonov in še manj Cilk in Nežk,« je zapisal avtor v dopisu ob predstavitvi knjige.


O avtorju

France Planteu (rojen 7. 2. 1937 v Mariboru) je začel svet knjige odstirati že kot otrok v velikem dedkovem čebelnjaku. V gimnazijskih letih je kot dijak 1. klasične gimnazije v Mariboru objavljal v Mladih potih. Med študijem slavistike in bibliotekarstva v Ljubljani je sodeloval v literarnem društvu Mlada Ljubljana, kjer je spletel prijateljske vezi z Valentinom Cundričem, Marjanom Tomšičem in Levom Detelo. Diplomiral je leta 1962. Poučeval je na več osnovnih in srednjih šolah, leta 1971 pa se je zaposlil kot bibliotekar najprej v Mariborski knjižnici, pozneje v Škofijski teološki knjižnici v Mariboru. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v prosvetne vode in sicer kot bibliotekar in profesor slovenščine na Osnovni šoli Videm. Z Jožetom Topolovcem Haložanom je vse od začetka sodeloval pri reviji Oznanjenje, kjer je od leta 2000 do 2003 v nadaljevanjih objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori. Pri mariborski založbi Rotis so mu leta 2006 objavili roman Obsojeni na preteklost, literarni odmev na dogajanje po osamosvojitvi Slovenije.

Odlomek
Zvončki so že oveneli po robovih gozda in travnikih, kjer so najprej predrli od južnih sap razmehčan sneg. Čez noč so na drugih mestih obilneje zacvetele kukavice, ki jim pravijo tudi veliki zvončki ali kronice. Tinetu Kalarju je te cvetne dame laže nabirati, ker so večje in jih je več videti v šopku. S počasnimi koraki stopa po sivem asfaltu in kadar mu ni preveč težko v glavi, se rad spusti v grapo in jih nabere. Na bolj močvirnem svetu rastejo v izobilju. Dosti časa porabi zanje. Za nekaj šopkov, da razveseli katero od lepovaških gospa, ki mu potem iz hvaležnosti da milostno kakega desetaka ali dva. V zadnjem času se rad ustavlja pred Pakovo hišo, kjer živi njegova sošolka Nežka iz prvega razreda. Če je le čas za to, vtakne kako vrtnico v njihov poštni nabiralnik; pa še srečo mora imeti, da ga nihče ne vidi. Vendar vrtnice nosi samo Pakovim …