Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

PUŠČAVSKA VRTNICA

Petauer Branko 

Strani: 264
Format: 135 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Zbirka: REDNA ZBIRKA
Zbirka: SLOVENSKE VEČERNICE
Leto izdaje: 2017
ISBN: 978-961-278-296-2
18,50 €

Članska cena: 16,65 € Daj v košarico

Roman o kraljici Zenobiji in o življenju prvih krščanskih skupnosti

Roman o življenju krščanske skupnosti v prvih stoletjih po Kristusovem rojstvu pripoveduje o znamenitem obdobju vladavine kraljice Zenobije (240–275) in njeni tragični usodi. V osrednjo pripoved je vtkana ljubezenska zgodba med trgovčevim sinom Johananom in kraljičino sužnjo Šošano.

Dogajalni prostor so kraji na Bližnjem vzhodu, kjer danes divjajo spopadi. Premožna krščanska družina iz Tarza, rojstnega kraja svetega Pavla, že dolga leta trguje s pergamentom, v tistih časih redkim in nadvse dragocenim sredstvom za ohranjanje in širjenje znanja med učenimi ljudmi. Njihova glavna trgovska pot jih vodi v Palmiro, kjer vlada sirska kraljica Zenobija, žena preminulega kralja Odenata. Na pot s karavanami, tedanjim prevoznim sredstvom za tovorjenje po kopnem, lahko odhajajo le dvakrat letno, spomladi in jeseni. Nekega večera, ko je bila vsa družina zbrana v prostorni obednici, oče Ruben naznani, da predaja svoje posle v roke najstarejšega sina Johanana. Ta se sicer čuti počaščenega, a obenem se zave, da je odslej mirnega in varnega življenja v krogu domače družine nepreklicno konec. Moral bo v svet, ki je razburljiv, nepredvidljiv in poln nevarnih in skritih pasti … Očetovo nalogo sprejme in tako se začne odvijati napeta življenjska zgodba, opisana kot zgodovinska povest.

Puščavska vrtnica je torej slikovita freska o duhovnem bogastvu tega danes tako nemirnega dela sveta.

O avtorju

Pater Branko Petauer OCist se je rodil v Celju (1961); otroška leta je preživel v Šmarju pri Jelšah, srednje in visoko izobraževanje pa je zaključil v Ljubljani, kjer je diplomiral na Teološki fakulteti. Leta 1986 je vstopil v noviciat pri cistercijanih v Stični in leta 1989 opravil večne zaobljube. V duhovnika je bil posvečen leta 1990. Poleg pastoralnega dela v stiški župniji redno objavlja v verskem tisku. Izdal je že vrsto knjig: Slavljen Gospod Bog, Premišljevanje rožnega venca, Vzpon na goro Golgoto, Evharistija – dar Srca Jezusovega, Radovedna Eva (Šmarnice za otroke), Apostoli Jezusovega srca. Potopis Romanje v Damask slika strpno Sirijo v obdobju pred izbruhom vojne, Puščavska vrtnica pa je avtorjev prvi, zgodovinski roman.

Intenzivno se ukvarja tudi s kreativno fotografijo in je član domačih in tujih fotografskih združenj (FZS, PSA, FIAP). Sodeloval je na številnih mednarodnih razstavah in je za svoje delo prejel prek dvesto petdeset mednarodnih nagrad.

Odlomek iz knjige

Puščavski veter je vsak dan nosil pesek sem in tja. Počasi je brusil na tleh ležeče stebre in drugo okrasje, ki ga ja dala narediti kraljica Zenobija. Ob njih se je nabiralo vse več peska in počasi so se tudi najbolj mogočni stebri skrili pod peščeni plašč.

Desetletja so minevala in kraljevska Palmira je že mirno počivala pod debelo plastjo puščavskega peska. Vzhodno od nekdanjih kraljevskih zgradb je nastalo mesto, ki je bilo čisto preprosto in je imelo beduinski pečat.

Ljudje v Palmiri so se zamenjali. Bogati in premožni meščani so se izselili v večja mesta in si tam ustvarili nove domove. Ime plemenite kraljice Zenobije je tonilo v pozabo. Komaj kdo je še vedel, da je tam kraljevala. Tako kot je stavbe prekril puščavski pesek, je tudi ime dobre kraljice prekril prah pozabe. (Str. 260)