Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

RAZKLANI ČAS

Pediček Franc 

Strani: 624
Format: 128 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2010
ISBN 978-961-218-880-1

Franc Pediček je zapustil veliko spominskih zapiskov. Z njimi je želel odgrniti tudi zaveso nad svojim razgibanim bivanjem ter ga pogledati v zlati zarji poslavljanja in hvaležnosti. V knjigi Razklani čas sta združena dva avtobiografska zapisa: Iz vodnjaka spominov ter V močniku revolucije.
Prvi vsebuje sklop avtorjevih spominov, ki so se mu odkrili v vodnjaku duševnosti iz petih bogatih izvirov: otroških ozavedanj, deških nagajanj, mladostnih prebujanj, zrelostnih zavozljavanj in starostnih oziranj.

V drugem zapisu avtor opisuje najbolj zavozlani in oteženi del svojega življenja, to je štiriletni medvojni čas. Pričujoče pisanje ni »roman« avtorjevega medvojnega življenja, mišljenja, vrednotenja in delovanja, temveč njihov »potopis«, zvest zunanji in notranji resničnosti tega potresnega prebivanja, ki je od človeka terjalo gore samozatajevanja in ponižujočega krotovičenja.

Franc Pediček, rojen 13. 7. 1922 v Malečniku (Sv. Peter) pri Mariboru. Obiskoval klasični gimnaziji v Mariboru in Ljubljani. Maturiral l. 1942. Diplomiral iz pedagogike in filozofije s psihologijo l. 1949 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tu tudi doktoriral iz pedagoških znanosti l. 1965. Umrl je 28. julija 2008 v Ljubljani.