Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

MOJ PRIJATELJ JE DRUGAČEN

Novak Kerbler Nina 

Ilustracije: Mojca Sekulič Fo
Strani: 40
Format: 165 mm × 235 mm
Leto izdaje: 2016
ISBN 978-961-278-290-0
15,00 €

Članska cena: 13,50 € Daj v košarico

Vesel sem, da sem Jetmirjev prijatelj

Čeprav sta se Filip in Jetmir spoznala že v vrtcu in sta v šoli sošolca, se ne družita veliko. To se spremeni, ko Filip opazi, da se sošolci iz Jetmirja norčujejo zaradi njegovega porekla. Ko vidi, da se na Jetmirja spravljajo tudi nasilneži, se odloči, da mu bo pomagal … Prva knjiga iz zbirke Prijazna družba predstavlja problematiko diskriminiranja otrok priseljencev in preseganje predsodkov, povezanih s tem.

Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati razlike, do katerih prihaja zaradi različnega porekla (videz, jezik, prehrana, vera, način oblačenja ipd.), in spoznajo, da različnost ni ovira za prijateljstvo. Dodani so spremno razlagalno gradivo in dejavnosti, s pomočjo katerih se lahko otroci seznanijo z dejstvi, povezanimi z življenjem tujcev v Sloveniji. Vsebina knjige in podatki v gradivu so predstavljeni preprosto in otrokom pomagajo razumeti, zakaj se priseljenci iz drugih držav odločajo za življenje v Sloveniji.

V knjigah iz zbirke Prijazna družba so obravnavani družbeni pojavi, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi: priseljevanje tujcev in njihova integracija (Moj prijatelj je drugačen), posvojitve otrok ter njihova integracija v družini in družbo (Jakob dobi sestrico, 2017), žalost ob poginu hišnega ljubljenčka (Zbogom, prijatelj moj, 2017) ipd. Otrokom pomagajo razumeti drugačnost drugih ljudi in jo tudi sprejemati. Z razvijanjem strpnosti se mladi bralci naučijo, da razlike niso ovira za prijateljstvo, temveč nas lahko bogatijo.

Avtorica dr. Nina Novak Kerbler je izbrane družbenokritične 
teme predstavila skozi oči otrok, kar omogoča, da se mladi bralci z glavnimi junaki poistovetijo in tudi sami začutijo njihovo žalost, nemoč, slabo vest, radovednost, pogum itd. Z vživljanjem v čustveni svet vrstnikov se otroci naučijo izražati čustva in sočutje do drugih.

O avtorici in ilustratorki
Nina Novak Kerbler je v gimnazijskih in študijskih letih pisala članke, reportaže in literarne kritike za dnevne časopise in revije. Po izobrazbi je doktorica znanosti iz jezikoslovja, diplomirala pa je tudi iz primerjalne književnosti. Dela kot lektorica, prevajalka in predavateljica. Rada potuje v tuje dežele ter pohajkuje po Golovcu s svojo družino in posvojenima hrtoma. Ob knjigah iz zbirke Prijazna družba je napisala tudi slikanico Hrti na sprehodu, v kateri je predstavljena problematika reševanja zavrženih in brezdomnih živali.

Mojca Fo je slikarka in ilustratorka. Končala je študij arhitekture in naredila pedagoško-andragoške izpite na ljubljanski filozofski fakulteti. Slika, ilustrira in oblikuje knjige ter revije za otroke in odrasle. Rada tudi poje, potuje in bere, obožuje naravo.