Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

JAKOB DOBI SESTRICO

Novak Kerbler Nina 

Ilustracije: Mojca Sekulič Fo
Strani: 36
Format: 165 mm × 235 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN: 978-961-278-310-5
15,00 €

Članska cena: 13,50 € Daj v košarico

Družina je ena največjih vrednot

Jakob in Matej se skoraj vsak dan skupaj igrata na igrišču. Neke sobote pa Jakoba ob dogovorjenem času ni. Ko se prijatelja po nekaj dneh končno spet srečata, ima Jakob presenetljivo novico: dobil je petletno sestrico Tino.

Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati medsebojno različnost, za odrasle pa je knjiga odličen pripomoček in iztočnica za pogovor z otroki o pomembni družbeni danosti, s katero se tudi otrok prej ko slej sreča, o posvojitvi otrok.

Zgodba skozi oči otroka in z vprašanji, ki si jih postavljajo najmlajši, obravnava problematiko integracije posvojenega otroka v družino in družbo. Posvojitev iz tujine predstavlja kot eno od možnosti za povečanje družine: sestrica glavnega junaka ne pride iz porodnišnice, ampak iz sirotišnice. Mladi bralci ob prebiranju knjige spoznajo, zakaj nekateri otroci živijo v sirotišnici, kakšno je življenje tam, kaj pomeni, da jih posvojitelji posvojijo, in da je družina pomembna vrednota.

Knjiga Jakob dobi sestrico je druga iz zbirke Prijazna družbaZbirka obravnava družbene pojave, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi: priseljevanje tujcev in njihova integracija (Moj prijatelj je drugačen, 2016), posvojitve otrok ter njihova integracija v družini in družbi (Jakob dobi sestrico, 2017), žalost ob poginu hišnega ljubljenčka (Zbogom, prijatelj moj, jesen 2017) ipd.

Z razvijanjem strpnosti se mladi bralci naučijo, da razlike niso ovira za prijateljstvo, temveč nas lahko bogatijo.

Avtorica dr. Nina Novak Kerbler je izbrane družbenokritične teme predstavila skozi oči otrok, kar omogoča, da se mladi bralci z glavnimi junaki poistovetijo in tudi sami začutijo njihovo žalost, nemoč, slabo vest, radovednost, pogum itd. Z vživljanjem v čustveni svet vrstnikov se otroci naučijo izražati čustva in sočutje do drugih. Knjige je s toplimi ilustracijami opremila Mojca Sekulič Fo.


Avtorica

Nina Novak Kerbler je v gimnazijskih in študijskih letih pisala članke, reportaže in literarne kritike za dnevne časopise in revije. Po izobrazbi je doktorica znanosti iz jezikoslovja, diplomirala pa je tudi iz primerjalne književnosti. Dela kot lektorica, prevajalka in predavateljica. Rada potuje v tuje dežele ter pohajkuje po Golovcu s svojo družino in posvojenima hrtoma. Ob knjigah iz zbirke Prijazna družba je napisala tudi slikanico Hrti na sprehodu (Grlica 2015), v kateri je predstavljena problematika reševanja zavrženih in brezdomnih živali.


Ilustratorka

Mojca Sekulič Fo je slikarka in ilustratorka. Končala je študij arhitekture in naredila pedagoško-andragoške izpite na ljubljanski filozofski fakulteti. Slika, ilustrira in oblikuje knjige ter revije za otroke in odrasle. Rada tudi poje, potuje in bere, obožuje naravo.