Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

UBEŽNICA

Munro Alice 

Prevod: Tjaša Mohar
Strani: 320
Format: 130 mm × 210 mm
Vezava: Trda vezava
Zbirka: NOBELOVCI
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-213-9
25,00 €

Članska cena: 22,50 € Daj v košarico

Vsakdanjost nikoli ni vsakdanja

Nov sveženj kratkih zgodb nobelovke Alice Munro ponuja zanimiv, pogosto presenetljiv uvid v (ne)vsakdanje dileme protagonistov kanadske – in ne samo kanadske – polpreteklosti in sedanjosti. Na begu ali ne – življenje gre naprej!

Nedramatični zapleti vsakdanjih dogodkov in odločitev, ki se dramatično zapletejo na prizorišču notranjega človekovega dogajanja, to je snov, iz katere Munrojeva plete svoje kratke (in ne tako kratke) zgodbe. Avtoričina empatija včasih meji na avtobiografskost, vendar se vanjo ne ujame. Prav tako pripoved nikdar ne izzveni vdano v usodo; tudi kadar protagonist ugotovi, da beg (pred seboj) ni mogoč. Kratke zgodbe Alice Munro vselej ponujajo napeto branje – od začetka do vsakokrat znova nepredvidljivega konca.

O avtorici
Uveljavljena kanadska pripovednica Alice Munro (1931) je za svojo mojstrsko izpisano kratko prozo leta 2013 prejela Nobelovo nagrado za književnost. Piše in objavlja že od 50. let prejšnjega stoletja, doslej so izšli slovenski prevodi njenih del Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva (Litera), Preveč sreče (Miš) in Ljubo življenje (Celjska Mohorjeva družba).


Odlomek
»Najbolj nenavadno in najčudovitejše v vsem tem nizu dogodkov se mi zdi to, da se je Flora spet pojavila. Pravzaprav se zdi skoraj čudež. Kje je bila ves ta čas in zakaj je izbrala prav tisti trenutek, da se je ponovno pojavila? Prepričana sem, da ti je mož vse opisal. Pogovarjala sva se pri vratih na notranje dvorišče in jaz – ki sem gledala navzven – sem prva opazila nekaj belega – dirjalo je proti nama iz teme. Seveda je bil to učinek talne megle. A bilo je zares zastrašujoče. Mislim, dasem glasno zakričala. Nikoli v življenju še nisem občutila take začaranosti, v pravem pomenu besede. Pravzaprav bi morala biti iskrena in reči strahu. Tam sva stala, dva odrasla, vsa otrpla, in nato iz megle pride mala izgubljena Flora.«

Mediji in objave
http://4d.rtvslo.si/arhiv/sobotno-branje/174368318

Delo 26. 1. 2016