Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

MOHORJEV KOLEDAR 2020

 

Strani: 200
Format: 210 mm x 270 mm
Vezava: Mehka vezava
Zbirka: REDNA ZBIRKA
Leto izdaje: 2019
ISSN 1318-5462
20,00 € Daj v košarico

»Slovenskemu ljudstvu v poduk in razveselovanje«

Mohorjev koledar najstarejše slovenske založbe za leto 2020 poleg koledarskih podatkov prinaša poučne, zgodovinske in portretne prispevke, širi domača in tuja obzorja ter se ozira po naravni in kulturni dediščini naše domovine.

Mohorjev koledar 2020 vstopa v 162. leto izhajanja in se tako kot vsakoletna knjižna izdaja ponaša z najdaljšim izročilom na Slovenskem, pa tudi v Evropi nima dosti tekmecev. Prvič je izšel leta 1857 kot Slovenska koleda za leto 1858, slovenskemu ljudstvu v poduk in razveselovanje, ter z istim naslovom leta 1858. Obe izdaji je uredil Anton Janežič (1828–1869), literarni zgodovinar, slavist, slovničar, slovaropisec in urednik.

Prispevki so ubrano urejeni v smiselne in zaključene sklope. Bralce med drugim spominjajo na pomembne dogodke iz domače in svetovne zgodovine kot tudi na aktualno kul­turno-družbeno dogajanje preteklega leta, s spoštovanjem in hvaležnostjo pa se spominjajo tudi velikih imen, ki so s svojim življenjem in delom neizbrisno zaznamovali slovensko preteklost in sedanjost.

Avtorji
Jožko Kert, Ljudmila Bokal, Ignacij Voje, Branko Cestnik, Stane Granda, Gregor Antoličič, Ivan Štuhec, Damir Glo­bočnik, Jožef Abram, Monika Deželak Trojar, Primož Kuret, Janez Bogataj, Aleš Šeligo, Blaž Dolinšek, Janez Suhadolc, Aljoša Rehar, Bogomir Novak, Anica Mikuš Kos, Sara Je­rebic, Sara Črepinšek, Boža Herek, Rafko Valenčič, Dejan Pacek, Aleš Maver, Renato Podbersič ml., Peter Kovačič Peršin, Jože Strgar, Anton Arko, Andreja Legan Ravnikar, Matija Ogrin, Aleksandra Gartnar, Božo Rustja, Berta Go­lob, Marica Škorjanec, Tereza Mohar, Alenka Kokalj, Franc Ksaver Meško, Srečko Lampret, Igor Grdina, Tone Gorjup, Milan Jazbec, Janez Turk, Tanja Ozvatič, Karl Hren, Franc Kelih, Marko Tavčar.