Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

NE PUSTIM TE ČAKATI

Trikrat na Kangčendzengi, najina zgodba izpod mojega peresa

Meroi Nives 

Prevod: Mateja Gomboc
Strani: 168
Format: 135 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2016
ISBN 978-961-278-261-0
19,50 €

Članska cena: 17,55 € Daj v košarico

Tovariša v navezi in v življenju

Ta zgodba se začne (slabo) in konča (srečno) na Kangčendzengi, tretjem najvišjem vrhu sveta, enem najtežje dosegljivih. To je junaška zgodba, ne samo iz sveta alpinizma, temveč predvsem zgodba o ljubezni in notranji rasti Nives Meroi, ene najpomembnejših alpinistk na svetu, in njenega moža, Beneškega Slovenca Romana Beneta.

Nives Meroi je pri sedemnajstih letih začela s prvimi alpinističnimi vzponi. Pri devetnajstih letih je srečala Romana in od tistega trenutka je postal njen stalni tovariš v navezi in potem tudi v življenju. Skupaj z njim je izvedla večino svojih alpinističnih podvigov v Alpah in na osemtisočake.

Smo leta 2009 in Nives Meroi se skupaj z dvema tekmicama poteguje za mesto prve ženske, ki bi se povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov našega planeta. Mediji hočejo iz te tekme narediti svetovni spektakel, toda Nives je neobčutljiva za zapeljivo slavo, ki jo vabi, naj vstopi v igro, katere del se ne počuti … Kot vedno doslej se spoprime s Kangčendzengo, svojim dvanajstim vrhom, v navezi z možem Romanom, tudi tokrat brez »olajšav«: brez nosačev na visoki nadmorski višini, brez kisika.

Toda ko ju do vrha loči le še nekaj sto metrov, se Roman ne počuti dobro in se ustavi. Kako naj se zdaj odloči Nives? Naj nadaljuje sama in osvoji še en vrh, ki ji bo omogočil še bližjo pot k zmagi, kar bi ji mnogi v tistem hipu tudi svetovali? Ne, Nives se ne obotavlja: zapusti tekmo, ker noče pustiti Romana, da bi jo čakal.

Alpinista Nives Meroi in Roman Benet sta 12. maja 2016 osvojila njun trinajsti osemtisočak - Makalu. Tudi nanj sta se povzpela brez uporabe dodatnega kisika in brez pomoči višinskih nosačev. 

V maju leta 2017 pa sta uspešno osvojila še njun štirinajsti osemtisočak - vrh Anapurne. Čestitamo!O avtorici

Nives Meroi, rojena v Bonate di Sotto (BG) leta 1961, je ena najpomembnejših alpinistk na svetu. V svoji karieri se je povzpela na dvanajst od štirinajstih osemtisočakov sveta, vedno brez kisika ali pomoči nosačev na visoki nadmorski višini. Njen stalni tovariš v navezi je njen mož Roman Benet. Za založbo Fabbri je leta 2013 objavila knjigo Sinaj, ki jo je napisala skupaj z Vitom Mancusom. Erri De Luca ji je posvetil knjigo Po sledi Nives (Mondadori 2006).


Odlomek iz knjige

Navsezgodaj zjutraj, še preden nama je Bahadur prinesel čaj, se je v taboru nad našim skupina šerp razporejala v vrsto kot v vojski. Poslušali so dnevna navodila, ki jih je govoril vodja odprave, zdaj pa se jih šest že vzpenja.

V gorah še naprej piha močen veter. Morda bi se dalo priti do sedem tisoč petsto metrov, naprej zagotovo ne.

Stopiva do šotora, v katerem je jedilnica, na pijačo. Približa se nama neki šerpa, da bi poklepetal z nama. Govorimo o vrhovih, o strankah, kisikovih jeklenkah in nosačih … Taki so pač alpinistični pogovori tukaj.

Roman pove, da ima pomoč kakšnega nosača raje kot kisik. »Daj na tehtnico: vzpenjati se z lahkim nahrbtnikom, ne da bi ti bilo treba teptati gazi, prenašati tovor, pritrjevati vrvi, pripravljati šotor, topiti sneg … Se ti ne zdi, da se s tem prihrani ogromno moči?« Včasih se zgodi, da dosežeš vrh, čeprav se ti zdi, da si čisto pri koncu z močmi.


Priporočamo tudi Kilian Jornet: NEVIDNA MEJA

Kilian Jornet je večkratni svetovni prvak serije gorskih tekov Skyrunner ®, večkratni zmagovalec tekme UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) ter številnih drugih tekem v gorskem teku in turnem smučanju. V zadnjih letih si je za izziv zadal postavljanje rekordnih časov na nekatere najvišje oziroma najbolj prepoznavne vrhove celin in njegovi uspehi so mu prinesli tudi naziv pustolovca leta 2014 po izboru revije National Geographic.


MEDIJI

Obrh, glasilo Občine Loška dolina, marec 2017