Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

VODNIK PO KRŠČANSKI TEOLOGIJI I.

McGrath E. Alister 

Prevod: Aleš Maver
Strani: 320
Format: 165 mm × 235 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2014
ISBN: 978-961-278-171-2 (zv. 1)
25,00 €

Članska cena: 22,50 € Daj v košarico

Teologija za neteologe

Nepogrešljiva knjiga za vse, ki se hočejo poučiti o dvatisočletni zgodovini krščanske teologije.

»Pričujoča knjiga izhaja iz predpostavke, da njeni bralci ne vedo o krščanski teologiji ničesar. Enostavno izražanje in jasna razlaga sta temeljni odliki, za kateri sem si med pisanjem tega dela prizadeval. V očeh nekaterih bo to pomenilo, da je delo nepoglobljeno in neizvirno. Ti lastnosti sta v drugih kontekstih zagotovo dragoceni. A za tovrstno knjigo nista ustrezni. Izvirnost predvideva novost in razvoj. Ko pa sem pisal to knjigo, sem se zavestno izogibal vsiljevanju svojih lastnih zamisli kot nečesa, kar bi bilo zanimivo ali pomembno. Moj namen v tem delu ni bil prepričati, marveč razložiti. Zato ta knjiga opisuje, ne predpisuje.«
(Po avtorjevem predgovoru)

S svojimi odlikami je McGrathovo delo namenjeno zelo širokemu krogu bralcev. Po eni strani bo tak pregled koristen za teologe, po njem pa bodo s pridom posegali tudi strokovnjaki z drugih humanističnih in družboslovnih področij – in navsezadnje vsak, ki se bo srečal s teološkimi pojmi ali osebnostmi iz zgodovine teologije. Po drugi strani pa daje delo potrebne informacije vsem, ki si želijo o krščanstvu izvedeti več, pa naj gre za vernike ali tiste, ki bi se o krščanstvu radi le bolj natančno poučili.

V pričujočem prvem delu svojega »vodnika« se McGrath najprej dotakne obdobij, tem in osebnosti krščanske teologije od časa prvih cerkvenih očetov do sodobnosti, nato pa spregovori o izhodiščih krščanske teologije in njenih virih ter zaključi z razmišljanjem o spoznanju Boga in z opisom razmerja med filozofijo in teologijo. Drugi del McGrathovega »vodnika « pa bo posvečen osrednjim temam krščanske teologije, začenši z naukom o Bogu.

O avtorju
Alister E. McGrath (rojen 1953), anglikanski duhovnik in predstojnik katedre za teologijo na King‘s College v Londonu, sodi med najbolj prepoznavne sodobne krščanske teologe. V njegovi obsežni bibliografiji, ki jo je posvetil zgodovinski in sistematični teologiji, pa tudi razmišljanju o razmerju med znanostjo in religijo, imajo uvodi v krščansko teologijo, ki izhajajo v vedno novih, razširjenih izdajah, posebno mesto. McGrathu je namreč uspelo v njih združiti jasen in tudi za nepoznavalca razumljiv prikaz in strokovno temeljitost. Posrečeno je združil oris vseh glavnih poudarkov krščanske teologije in natančen prerez razvoja teologije skozi zgodovino, pri čemer ni izpustil nobene zanj pomembne idejne smeri in nobenega pomembnega teologa. Delo odlikujeta pregledna razporeditev snovi in obilica navedkov iz relevantnih teoloških besedil. McGrath je k svojemu uvodu v krščansko teologijo sicer pripravil še obsežno berilo besedil iz krščanske teologije od začetkov do danes.