Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

OD MENE K TEBI

Maurer Neža 

Strani: 116
Format: 135 mm X 155 mm
Tematika: poezija
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2007
ISBN 978-961-218-675-3
13,00 €

Članska cena: 11,70 € Daj v košarico

Materine pesmi - poezija posebne miline, notranje trdnosti, človeške občutljivosti in prizadetosti. Lirika, ki stopa dobesedno v srce.

 


Pesnica Neža Maurer je bila rojena leta 1930 v vasi Podvin pri Polzeli, kjer je obiskovala slovensko (in v vojnem času nemško) osnovno šolo. Po vojni je naredila tečaje in izpite za srednjo šolo ter končala v Ljubljani učiteljišče. Poučevala je na Črnem vrhu nad Idrijo in v Ilirski Bistrici. "Uka žeja" jo je zvabila na Pedagoško akademijo in na izredni študij slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1960. Delala je kot novinarka, urednica šolskih televizijskih oddaj, tehnična urednica pri različnih revijah, reporterka, na koncu glavna in odgovorna urednica Prosvetnega delavca. Službena leta je sklenila kot samostojna svetovalka za kulturo pri Komiteju za informiranje. Zdaj živi in ustvarja v enem najlepših slovenskih mest, Škofji Loki.

Njena literarna bera je obsežna in raznovrstna: sedem pesniških zbirk za odrasle in enajst pesniških zbirk za otroke; ob tem je izdala še zbirko črtic za odrasle (Zveza mora ostati, 1967) in mladinsko povest (Čukec, 1978). Napisala je tudi prek osemdeset otroških radijskih iger. Objavlja v mnogih literarnih revijah, njene pesmi so prevedene v več evropskih jezikov in tudi v japonščino. Za svoje novinarsko in literarno delo je prejela več nagrad in priznanj.