Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

PO NAVDIHU TOMAŽA AKVINSKEGA

Maritain Jacques 

Strani: 264
Format: 135 mm X 195 mm
Zbirka: RELIGIOZNA MISEL
Tematika: filozofija
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2004
ISBN 961-218-507-7
5,00 €

Članska cena: 4,50 € Daj v košarico

Jacques Maritain ni le največji sodobni krščanski filozof, ampak tudi ena največjih osebnosti v duhovnem življenju 20. stoletja. Zapustil je bogato duhovno dediščino, saj je v več kot 60 knjigah, ki so vsaj deloma prevedene v 20 jezikov, obdelal vsa temeljna področja filozofije. Njegova filozofija je pristna philosophia perennis, ki se naslanja na vekotrajno modrost, zavezano tistim temeljnim resnicam, ki so na neki način prisotne v vseh časih, včasih zakrite, tudi okrnjene, vendar v vseh časih vedno znova navdihujejo. V tem smislu je Maritain most med francoskim duhovnim svetom prve tretjine 20. stoletja in velikim krščanskim mislecem Tomažem Akvinskim. V pomembnem leksikonu religije je zapisano: "Maritain bo ostal v spominu kot eden intelektualnih velikanov v obdobju med obema vojnama."
Knjiga prinaša izbor iz dveh obsežnejših del Maritaina. V prvem delu od Bergsona do Tomaža Akvinskega si je Maritain zadal nalogo razmišljati o nekaterih vidikih sodobne religiozne misli. Maritain je vse življenje ohranil globoko spoštovanje in hvaležnost do Bergsona, vendar so razlike v pojmovanju filozofije pri tem seveda ostale.
Na drugi del Kratka razprava o biti in bivajočem lahko gledamo kot na esej o eksistencializmu svetega Tomaža Akvinskega. Največji dosežek Maritainove filozofije je nova, na nauku sv. Tomaža sloneča, utemeljitev filozofskega, metafizičnega in spoznavnega realizma.