Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

ČRTOMIR IN BOGOMILA

Malenšek Mimi 

Strani: 384
Format: 125 mm x 215 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2010
ISBN 978-961-218-870-2
3,00 €

Članska cena: 2,70 € Daj v košarico

Od prve izdaje l. 1959 do tukajšnjega ponatisa je minilo pol stoletja. Današnji bralec ga bo nemara dojemal drugače, kot ga je oni iz preteklih dni.
Mimi Malenšek je z Romanom današnjemu človeku osvetlila okrušek časa iz davnine. Prešeren pa jo je ustvarjalno vznemiril kar dvakrat: s pesnitvijo Krst pri Savici in s svojim nemirnim življenjem. Oddolžila se mu je z romanom o Črtomirovi usodi in s Pesnikovim nokturnom.
Opazna značilnost zgodovinskih romanov Mimi Malenšek je v tem, da ne nastajajo po goli ustvarjalni domišljiji. Sidro njene dinamične ustvarjalnosti je natančen uvid v dokazljive zgodovinske okoliščine, obenem pa sposobnost pretanjenega vživljanja v človekovo psiho. Tako je tudi roman Črtomir in Bogomila umeščen v zgodovinske razmere, iz njih pa se dviga na raven osebnih pretresov, ko Črtomir zaniha med svetim in posvetnim, prvotnim poganskim in novim krščanskim.
Roman, zgodovinski in še bolj psihološki, pušča bralcu odprto dver. Vsaj za špranjo, če že ne na stežaj. Tako se Malenškova na črti interpretacij Krsta pri Savici pridružuje vsem, ki so se in se bodo še spraševali o vrednostnem pomenu Črtomirove žrtve.