Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

MAŠNE IN SVETNE USTANOVE TER LEGATI V LAVANTINSKI ŠKOFIJI III/1

Maček Jože 

Strani: 408
Format: 163 mm x 234 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-222-1 (zv. 3, 1)
30,00 €

Članska cena: 27,00 € Daj v košarico

»Očetov naših imenitna dela«: obraz preteklosti v duhovnosti in dobrodelnosti

Knjiga na podlagi arhivskih virov prikazuje nastanek mašnih in svetnih ustanov, njihovo delovanje, urejanje, nadzor in premoženje. Je že četrta v seriji knjig Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji. Zajema dekanije Dravograd, Dravsko polje, Jarenina, Lenart v Slovenskih goricah, Ljutomer.

Predstavljena je problematika ustanavljanja in delovanja teh ustanov, njihovo število, poklicni profili ustanovnikov in ne nazadnje njihovo premoženje, ki je kar veliko.

V zgodovinski monografiji, ki nadaljuje serijo o duhovnih in svetnih ustanovah ter legatih v Lavantinski škofiji, je na podlagi arhivskih virov po župnijah znotraj dekanij prikazan nastanek ustanov, njihovo delovanje, urejanje, nadzor in premoženje.

Pričujoča knjiga je četrta v seriji Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji. V prvi knjigi objavljena uvodna besedila, kakor so Predgovor, Zahvala, Viri, Metodične opombe, Literatura (z okrajšavami) in Slovarček manj znanih izrazov ter ves I. del, veljajo tudi za to knjigo in jih zato tukaj ne bomo ponavljali. Ker je delo obsežno, bo izšlo v dveh zvezkih: v prvem so zajete dekanije Dravograd, Dravsko polje, Jarenina, Lenart v Slovenskih goricah, Ljutomer, v drugem pa obdelane še dekanije Maribor, Mežiška dolina, Radlje, Velika Nedelja, Vuzenica in Zavrč ter nekatere škofije, v katerih so bile romarske cerkve ali druge ustanove, ki so jim verniki namenili razne legate. V drugem zvezku bo objavljeno tudi skupno krajevno kazalo in tabelarni pregled. S tem bo zaključen pregled vseh dekanij oziroma župnij Lavantinske škofije.