Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

MAŠNE IN SVETNE USTANOVE TER LEGATI V LAVANTINSKI ŠKOFIJI II./1

Maček Jože 

Strani: 408
Format: 163 mm x 234 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2013
ISBN: 978-961-278-109-5 (zv. 2, 1)
30,00 €

Članska cena: 27,00 € Daj v košarico

»Očetov naših imenitna dela«: obraz preteklosti v duhovnosti in dobrodelnosti

Knjiga na podlagi arhivskih virov prikazuje nastanek mašnih in svetnih ustanov, njihovo delovanje, urejanje, nadzor in premoženje. Je druga v seriji knjig Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji. Zajema dekanije Nova Cerkev, Ptuj, Rogatec in Slovenska Bistrica.

Predstavljena je problematika ustanavljanja in delovanja teh ustanov, njihovo število, poklicni profili ustanovnikov in ne nazadnje njihovo premoženje, ki je bilo presenetljivo veliko.

V zgodovinski monografiji, ki nadaljuje serijo o duhovnih in svetnih ustanovah ter legatih v Lavantinski škofiji, je na podlagi arhivskih virov po župnijah znotraj dekanij prikazan nastanek ustanov, njihovo delovanje, urejanje, nadzor in premoženje.

Pričujoča knjiga je druga v seriji Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji. V prvi knjigi objavljena uvodna besedila, kakor so Predgovor, Zahvala, Viri, Metodične opombe, Literatura (z okrajšavami) in Slovarček manj znanih izrazov ter ves I. del, veljajo tudi za to knjigo in jih zato tukaj ne bomo ponavljali. V tej knjigi so zajete dekanije iz osrednjega in vzhodnega dela Lavantinske škofije. Ker je delo obsežno, bo izšlo v dveh zvezkih: v prvem bodo zajete dekanije Nova Cerkev, Ptuj, Rogatec in Slovenska Bistrica, v drugem pa dekanije Slovenske Konjice, Stari trg, Šaleška dolina, Šmarje pri Jelšah in Žalec. V drugem zvezku bo objavljeno tudi skupno krajevno kazalo in tabelarni pregled.