Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

MESTO UPANJA PETRA OPEKE

Lunel Pierre 

Prevod: dr. Drago Karl Ocvirk
Strani: 188
Format: 190 mm × 260 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2019
ISBN 978-961-278-433-1
23,50 €

Članska cena: 21,15 € Daj v košarico

Trideset let delovanja združenja Akamasoa

Peter Opeka CM na Madagaskarju že več kot štirideset let dela z najrevnejšimi. Z njimi je leta 1989 ustanovil združenje AKAMASOA – DOBRI PRIJATELJIIz odlagališča odpadkov je zraslo mesto upanja, v katerem več kot 25.000 ljudi živi skupaj kakor bratje in sestre. To ljudstvo ima glasove in obraze. Pierre Lunel, ki že več let zvesto spremlja in popisuje delovanje Petra Opeke, se je srečal s tamkajšnjimi ženskami in moškimi. S svojim spoštovanjem si je pridobil njihovo zaupanje in prisluhnil je njihovim zgodbam. Te so pogosto neprijetne; v njih se prepletajo trpljenje, veselje, rane, uspehi, padci in vstajenja.

Neny, Jacqueline, Ratrata, Felana, gospodična Bao, Zô, Suzanne in drugi so izkusili skrajno revščino: zaradi zaplate zemlje, ki jim ni več nudila preživetja; ciklona, ki jim je odpihnil dom; nasilnega in zapitega moža, ki je zapustil ženo in otroke … V Akamasoi so z delom v kamnolomu, v šolski menzi, kot zidarji, vodje varnosti … ponovno odkrili svoje dostojanstvo. Njihovim otrokom so se obetali prestopništvo, mamila in prostitucija. Vendar so se tej usodnosti uprli. Danes so zdravniki, vzgojiteljice, inženirji, profesorice, socialni delavci. Pokončni ljudje!

V knjigi zbrana pričevanja razodevajo notranjo moč, s katero ljudje premagujejo trpljenje, bedo in nesrečo.


O avtorjih

Pierre Lunel (1947) je bil visoki uradnik več francoskih ministrstev, hkrati pa je ustvarjal tudi kot pisatelj. Dejaven je na področju humanitarnih dejavnosti, tesno je bil povezan z abbéjem Pierrom in s sestro Emmanuelle. Pri Celjski Mohorjevi je to za knjigama Pustolovščina Pedra Opeke (2013) in Akamasoa – otroške sanje (2016) že njegova tretja knjiga o delovanju misijonarja Petra Opeke in čudežu, imenovanem Akamasoa.

Rijasolo (1973) se je s fotografijo začel ukvarjati leta 2000. Na Madagaskarju deluje kot fotoreporter in dopisnik Francoske tiskovne agencije, objavlja pa tudi v tamkajšnjih dnevnikih in mednarodnih revijah. S Pierrom Lunelom je sodeloval tudi pri pripravi knjige Akamasoa – otroške sanje (2016). Živi in dela v Antananarivu.

Objave
https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=6714