Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

OSNOVE LOGOTERAPIJE

Človeška podoba in metode

Lukas Elisabeth 

Prevod: Jože Stabej
Strani: 372
Format: 135 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Zbirka: SMISEL
Leto izdaje: 2017
ISBN 978-961-278-337-2
27,50 €

Članska cena: 24,75 € Daj v košarico

Prvi učbenik logoterapije v slovenščini!

Najbolj znana učenka Viktorja Frankla nam v knjigi sistematično predstavi temeljne ideje, načine delovanja ter pristope logoterapije. Teoretična izhodišča za boljšo ponazoritev podkrepi s primeri iz prakse. Predstavi logoterapevtsko usposabljanje in ta psihoterapevtski pristop umesti v širši okvir skrbi za javno duševno zdravje. Učbenik, ki je v izvirniku doživel že štiri izdaje, je kljub strokovnosti napisan berljivo in tako dostopen tudi laikom. Pri Celjski Mohorjevi dobro uhojeno smer logoterapevtskih izdaj s to izdajo formalno vpenjamo v Zbirko Smisel pod uredniškim vodstvom prof. dr. Jožeta Ramovša.

Prevod te knjige Elisabeth Lukas je prvi slovenski učbenik logoterapije, sicer pa že njena deseta knjiga v slovenščini. Pet jih je izdala Celjska Mohorjeva: izbor besedil o družini Družina in smisel (1993); dve knjigi poetične proze Smiselnice (1994) in Podobe smisla (1995), knjigo o soočanju s trpljenjem Tudi tvoje trpljenje ima smisel (2001) in knjigo o iskanju smisla v starosti Vse se uglasi in izpolni (2002, 2017). Sistematični znanstveni učbenik je rezultat avtoričinega vseživljenjskega poklicnega dela v psihoterapiji, pri
raziskovanju in izobraževanju po metodi logoterapije, ki jo je smiselno povezovala tudi z drugimi spoznanji. Posebno vrednost učbeniku daje njena interdisciplinarna pedagoška izkušnja pri dodatnem izobraževanju strokovnjakov iz socialnih, zdravstvenih, pedagoških in drugih strok. 

Logoterapija resno upošteva človekovo svobodo in odgovornost. Človek ni svoboden od nujnosti, ampak se nujnosti lahko zaveda in zavzame do nje svoje zavestno stališče. Dojema pa tudi možnosti tega trenutka, se zanje odloča in jih udejanja. Logoterapija ne sledi ideološkim iluzijam, da je vse možno. Njen prispevek k večanju človekove svobode in odgovornosti je skrb za luči, ki mi osvetljujejo stvarno pot v tem trenutku in tej situaciji, da se moje življenje ter sožitje z ljudmi in naravo razvija smiselno.

O avtorici

Univerzitetna profesorica dr. Elisabeth Lukas (1942) je študirala psihologijo na Dunajski univerzi, kjer jo je odločilno zaznamovalo srečanje s prof. dr. Viktorjem Franklom, utemeljiteljem logoterapije. Že kot doktorandka je na podlagi njegovih znanstvenih tez oblikovala psihološki vprašalnik, t. i. logotest, ki je bil pozneje preveden v 16 jezikov in ga uporabljajo pri številnih znanstvenih raziskavah. Od l. 1973 je v Nemčiji delovala kot klinična psihologinja in psihoterapevtka, nato pa je prevzela strokovno vodenje »Južnonemškega inštituta za logoterapijo« v Fürstenfeldbrucku pri Münchnu, ki sta ga l. 1986 osnovala z možem. Znana je tudi kot predavateljica, docentka in avtorica. Njenih 38 strokovnih knjig je doživelo 77 prevodnih izdaj v 17 jezikih. S predavanji in z javnim delovanjem je Elisabeth Lukas ključno vplivala na nastanek novih logoterapevtskih centrov v različnih državah v Evropi in Ameriki, z razširjanjem nadvse aktualne Franklove miselne zapuščine pa je pomembno pripomogla tudi k njegovi prepoznavnosti v evropskem prostoru.


Odlomki iz knjige

Med pionirji psihoterapije se je šele Frankl ponovno zavedel elementa človekove duhovne svobode, ki pa seveda ni svoboda ›pred‹ nečim, ampak je svoboda ›za‹ kaj, in sicer svoboda, da se lahko ponovno postavi na stališče do vseh danih vplivov, jim pritrdi ali jih zanika, jim sledi ali se jim upre. Človek se torej pokaže kot nekdo, ki lahko svobodno odgovarja na svoje usojene pogoje, in ko tako ravna, je za svoje odgovore tudi odgovoren. (Elisabeth Lukas, Osnove logoterapije, str. 35)