Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

VÉLIKA LOČITEV

Lewis C. S. 

Prevod: Katarina Bogataj Gradišnik
Strani: 108
Format: 130 mm x 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2015
ISBN: 987-961-278-216-0
7,00 €

Članska cena: 6,30 € Daj v košarico

 

Pisec Zgodb iz Narnije: med nebesi in peklom ni mogoč nikakršen kompromis

Vélika ločitev je neke vrste teološki traktat, oblečen v žanrsko težko opredeljivo zgodbo; gre za fantazijsko zgodbo z izrazitimi prvinami znanstvene fantastike. Naslov je polemična parafraza Poroke nebes in pekla (1790–93), ene izmed t. i. Preroških knjig vizionarskega pesnika Williama Blakea. Lewis si je za moto izbral misel Georgea MacDonalda (prav ta škotski pridigar in pisec fantazijskih zgodb bo v vicah vodnik Lewisovemu junaku), da med nebesi in peklom ni mogoč nikakršen kompromis, v nebesa ne moremo prinesti od Satanovih »spominkov« niti dlake.


Lewis pošlje svojega prvoosebnega pripovedovalca na nenavadno popotovanje: v deževnem večeru odpelje avtobus – nekakšno vesoljsko plovilo – sence umrlih iz brezupno pustega, praznega, sivega Mesta (pekla) v svetlo, bleščečo se deželo, kjer je vse, od vode do rastlin, trdo in ostro kakor steklo. Tukaj se Sencam ponuja priložnost, da prepoznajo zmote svojega zgrešenega življenja in si vnovič pridobijo »substanco« na naporni poti proti goram na obzorju. Ob prihodu vsakega izmed prišlekov pričaka svetel duh, ki mu bo vodnik na poti do cilja, sleherni od teh Duhov pa je znanec Sence že iz prejšnjega življenja. V naslednjih poglavjih se zvrsti nabor tipičnih zavoženih zgodb: trdosrčen podjetnik, ki se ima za poštenjaka; škof, poln intelektualnega napuha; slikar, obseden s svojo domnevno slavo; gospodovalna žena; polaščevalna mati itn. Večina prišlekov pa je tako zaverovana v svoj prav, da se rajši odloči za vrnitev v Mrtvo mesto kakor za težavno pot očiščevanja.


O avtorju

Avtor Vélike ločitve, Clive Staples Lewis (1897–1963), profesor srednjeveške in renesančne književnosti v Cambridgu, nato v Oxfordu, širšemu krogu bralcev ni znan toliko po svojih znanstvenih delih kakor po spisih, s katerimi je populariziral religiozna in moralična vprašanja. Občinstvo so osvojili njegov duhoviti, virtuozni slog, ostroumna satira in enigmatični humor. Prav te značilnosti odlikujejo tudi njegovo malo mojstrovino Vélika ločitev. – Pri nas je Lewis znan po Zgodbah iz Narnije, namenjenih mladini; te so prvikrat izšle pri Celjski Mohorjevi družbi, prav tako (v koprodukciji z založbo Ognjišče) Pisma izkušenega hudiča. V slovenščino je prevedeno še delo Zakaj Bog (Ganeš, 1992).

Krajši odlomek

Pred nami se je prikazala velikanska pečina. Spuščala se je navpično pod nami tako globoko, da ji nisem mogel videti do vznožja in bila je temna in gladka. Ves čas smo se vzdigovali. Naposled je vrh pečine postal viden kot tenka črta smaragdnega zelenila, napeta čvrsto kakor struna na violini. Prav zdaj smo drseli čez ta vrh; leteli smo nad položno, travnato pokrajino, po kateri je tekla široka reka. Zdaj smo se spuščali; nekateri vrhovi najvišjih dreves so bili samo še dvajset čevljev pod nami. Potem smo iznenada obmirovali.