Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

O SREDNJEM VEKU ZA OTROŠKA UŠESA

Le Goff Jacques, Schlegel Jean-Louis 

Strani: 112
Format: 130 mm × 200 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2010
ISBN 978-961-218-862-7
3,00 €

Članska cena: 2,70 € Daj v košarico

Je mračni srednji vek – vek nestrpnosti, nasilja in revščine, je pa tudi čarobni srednji vek, ki zlasti otroke navdušuje s svojimi vitezi in turnirji, srednjeveškimi gradovi in katedralami, burkači in trubadurji, sejmi in romanji … Srednji vek je tudi čas rojstva Evrope, njene kulturne enotnosti sredi raznolikosti njenih narodov in dežel.

Francoski zgodovinar Jacques Le Goff (1924) je v svetovnem merilu eden največjih strokovnjakov za zgodovino srednjega veka. Več njegovih del je prevedenih tudi v slovenščino, v pričujočem pa na poljuden, tudi mlademu bralcu dostopen način doživeto spregovori o zanimivih podrobnostih tega obdobja. Delo je zasnovano kot niz vprašanj in odgovorov, prek posameznih poglavij pa bralcu izrisuje verno podobo srednjeveške civilizacije ter njen pomen za današnji čas.
Izid knjige sta finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in francosko Ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga zastopa Francoski inštitut Charles Nodier iz Ljubljane.

Prevedla Tadeja Petrovčič Jerina. Spremna beseda Miha Pintarič.


Mnenja in recenzije

Kot pravi v predgovoru Miha Pintarič, srednji vek ni le otroštvo naše kulture, ampak predstavlja kar dve tretjini dosedanjega zavedanja, izkušenj in ustvarjanja Evropejca. Knjiga je napisana v obliki intervjuja, v katerem se avtorja Jacques Le Goff (vprašanec) in Jean-Louis Schlegel (vpraševalec) dotakneta mnogih plasti življenja v srednjem veku in jih primerjata s sodobnim življenjem in z našim zgodovinskim spominom. Knjiga »se bere« skoraj kot roman in na dušek – občutek imaš, da si romar v neznano deželo, pot pa te pripelje k samemu sebi. Na koncu je besedilu dodana časovna preglednica dogodkov od leta 410 do leta 1494. Med poučnimi knjigami, ki so izšle letos, me je ta zagotovo najbolj ogrela. (Vojko Zadravec, Bukla 57, september 2010)


Mladina (Bernard Nežmah) http://www.mladina.si/52531/jacques-le-goff-in-jean-louis-schlegel-o-srednjem-veku-za-otroska-usesa/

Bukla (Renate Štucl) http://www.bukla.si/?action=books&book_id=1329

Delo (T. L.) http://www.delo.si/kultura/dediscina/umrl-je-jacques-le-goff.html