Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

OD PUSTA DO MAJNICE
Paberkovanje po ljudskih šegah

Kumer Zmaga 

Strani: 92
Format: 100 mm X 135 mm
Tematika: pesmarica
Tematika: etnologija
Tematika: ljudske šege
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2005

Leta 2003 izšla knjižica Koledniki prihajajo je brez vnaprejšnjega namena postala začetnica vrste poljudnih knjižic o slovenskih ljudskih šegah, ki so nekdaj poživljale delovne in praznične dneve skozi vse leto, zdaj pa vedno bolj tonejo v pozabo.
Knjižica Od klopotca do adventnega venca (2004) pripoveduje o šegah od zgodnje jeseni do začetka zime. Ker je bilo ob kolednicah že treba omeniti nekaj o šegah, ki jih spremljajo, se je tretja knjižica namenila predstaviti nekatere zanimivosti iz bogatega izročila šeg Od pusta do májnice. Zagotovo bo kdo rekel, da pri njih doma poznajo še to in ono, pa ni omenjeno. Prav! Saj je stranski namen teh knjižic, da se bralci ob navedenih podatkih spomnijo na domače izročilo, morda še ne povsem pozabljeno in bi ga bilo nemara vredno in celo mogoče oživiti.
Vsekakor pa je prav, da mlajše rodove, ki vse preradi segajo po navadah, prihajajočih od drugod, pač po tistem pravilu, da so "sosedove hruške boljše od domačih", opozorimo, kako življenje na Slovenskem nekdaj ni bilo pusto in prazno, čeprav manj udobno, preprostejše. Ljudske šege niso malovredna navlaka, marveč se v njih, v pesmih in v slovenskem jeziku razodeva slovenska samobitnost. Po njej smo v svetu prepoznavni, zanimivi in spoštovanja vredni. Pred zgodovino smo dolžni ohraniti se, saj bi brez Slovenije in Slovencev združeni Evropi nekaj bistvenega manjkalo.
Iz uvodne besede Zmage Kumer
Prikupne ilustracije je dodala Maja Šubic.