Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

PRIPOVEDI O MARIJI

Šmarnice za otroke

Kozar Lojze ml. 

Ilustracije: Fani Pečar
Strani: 72
Format: 150 mm x 195 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2018
ISBN 978-961-278-3853
8,50 €

Članska cena: 7,65 € Daj v košarico

Marija, kot jo vidijo drugi

V letošnjih šmarnicah bomo prisluhnili legendam in zgodbam, ki nam Marijo približajo na poseben način. Lojze Kozar ml. otrokom spregovori o Mariji, naši Božji Materi, skozi pripovedovanja njenih sodobnikov. O njej nam pripovedujeta Marijina starša Ana in Joahim, njen mož sv. Jožef, njeni sosedje, znanci in tudi naključni mimoidoči: Elizabeta, Zaharija, Janez Krstnik, kralj Gašper, starček Simeon … pa tudi manj znane osebe iz Svetega pisma.

Zgodbe in legende avtor zajema iz »bogatega vrelca Svetega pisma«, kot je v predgovoru zapisal dr. Franc Zorec. »Vse to pa samo z enim namenom: da bi otroci nebeško Gospo čim bolje spoznali, se navdušili zanjo in jo posnemali.«

Posebna vrednost zgodb je tudi v tem, da prikliče v zavest tudi t. i. stranske like, ki se pojavljajo v Svetem pismu, a jih običajno prezremo, ker se naša pozornost usmerja predvsem na svete osebe. Toda prav pričevanja obrobnih ali celo t. i. grešnikov utrjujejo izjemno delovanje preproste mladenke Marije, ki je znala na izjemni angelov poziv k Božjemu materinstvu odgovoriti z znamenitim pristankom, ki izraža zaupanje v Boga: »Zgodi se Božja volja!«

O avtorju

Lojze Kozar ml., rojen leta 1958 v župniji Gornji Petrovci, nečak Božjega služabnika Alojzija Kozarja, je bil leta 1984 posvečen v duhovnika in opravlja službo župnika v Odrancih. Od leta 2015 je tudi generalni vikar Škofije Murska Sobota. Ureja škofijski zbornik Stopinje in glasilo Poti k Bogu. O Božjem služabniku Danijelu Halasu je napisal knjige Mučenec ob Muri, Najlepši klas in Dozoreli klas (šmarnice). Izšle so še naslednje njegove knjige: V svetišču družine, Legendarna pot, Srebrno poletje ter številni krajši zapisi v zbornikih in revijah. Sodeluje tudi pri škofijskem postopku za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja. O njem je napisal življenjepis Vsa moja ljubezen ter knjižico Dober in nezlomljiv. Je tudi avtor priročnikov z versko vsebino: Zrno do zrna, Odprite vrata Kristusu, Križev pot (Halasov), In vendar živimo – Križev pot Slovencev ob Muri.

Odlomki iz knjige

Vidim, da dobro poznate Sveto pismo. Res, to je bila velika žena. Ana, Samuelova mati. Jaz pa sem Ana, Marijina mati. […] (Str. 10)

Če se ozrete po svoji domači cerkvi ali greste v katero drugo cerkev, boste gotovo opazili mojo podobo. Slikarji in kiparji me upodabljajo, kako stojim ob svoji hčerkici Mariji, v roki držim odprto knjigo in Marijo učim brati. To sem res delala, vendar ne povsem tako. Marije nisem učila brati, temveč sem jo učila moliti. Želela sem, da Marija z besedami in z vsem svojim življenjem slavi Boga. Kajti ni najpomembneje, da veliko veš, temveč da Boga slaviš, da živiš v objemu njegove ljubezni.

In najina hči Marija je imela od prvega dne življenja lepo srce in to lepoto je ohranila. Bila je zazrta v Boga. Bila je kakor njegova hči.

Želim, da tudi vi živite kakor Marija. Da se trudite za lepo srce. Da se učite brati, pisati in vse drugo, kar vam ponuja šola. Ob tem pa poslušate Boga in njegovo melodijo. (Str. 11)