Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

BREZ ISKRE NI POŽARA

Kovačič Polona 

Ilustracije: Natalia Berezina
Strani: 84
Format: 140 mm x 210 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2020
ISBN: 978-961-278-474-4
19,50 € Daj v košarico

Dogodivščine Iskre Požar

Navihana šestletna deklica Iskra Požar ima dva bratca. Mlajši, Plamen, je star tri leta, starejši, Miha, pa deset. Iskra se rada druži z bratoma, kljub temu pa včasih sanjari, kako krasno bi se bilo vsak dan igrati z deklico, z lastno sestrico.

Mami je punca, to je res, ampak ona se med tednom nima časa igrati z Iskro. Poleg tega je stara in večine njenih iger ne razume. Sestrica ne bi nikoli zavrnila Iskrinega povabila k igri, češ da mora pomiti posodo, kot to včasih stori mama. Prav tako je nikdar ne bi zafrkavala, da se igra otročarije, kot to počne starejši brat Miha. Z njo bi se igrala šolo ali vrtec, zato bi bilo imenitno imeti sestrico.

Iskra ugotavlja, da postajajo otroci iz leta v leto pametnejši. A tega žal ne more trditi za svoje starše, saj z vsakim novim družinskim članom razvijejo bolj nenavaden okus za imena. Miha je najstarejši brat, mamin in očkov prvorojenec s čisto normalnim imenom. Iskra, druga po vrsti, ima skoraj normalno ime in je tudi sicer zelo normalna deklica. Plamen, najmlajši v družini, pa ima nenavadno ime za dečka.

Čeprav si Iskra želi sestrice, se boji, da bi jo starši poimenovali Vžigalica, in to jo nekoliko odvrne od njene želje.

O tem in še o mnogih dogodivščinah petčlanske družine Požar Iskra pripoveduje nagajivo in iskrivo.


O avtorici
Polona Kovačič (1985), mamica dveh deklic, je odraščala v petčlanski družini in bila od malega obdana s kulturo in ljubeznijo do knjig. Po poklicu je pravnica, po duši pa ljubiteljica kulture, predvsem literarne in uprizoritvene umetnosti. Od ustanovitve vrhniškega kulturnega društva Nauportus viva je njegova predsednica ter tudi sama dejavna lutkarica.

S pisanjem se ljubiteljsko ukvarja že od malih nog, vendar je bilo njeno pisanje bolj praktične narave in krog bralcev njenega literarnega ustvarjanja omejen na njej bližnje osebe. Rojstvo dveh hčerk, njuno odraščanje in njihove skupne dogodivščine so v avtorici še okrepile željo po pisanju. Tako je dogodivščine Iskre Požar, za katere so bile vir navdiha tudi njihove družinske peripetije, začinila z malce domišljije in ščepcem humorja, prelila na papir ter jih ponudila v branje tudi drugim mladim bralcem.