Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

ANTON MARTIN SLOMŠEK, KNEZOŠKOF LAVANTINSKI

Kosar Franc 

Strani: 400
Format: 125 mm x 205 mm
Zbirka: SLOMŠKOVO ZBRANO DELO
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2012
ISBN: 978-961-278-056-2
24,00 €

Članska cena: 21,60 € Daj v košarico

Anton Martin Slomšek — katoliški škof, pobožen duhovnik, krščanski hišni oče

Pričevanjsko-psihološka monografija o življenju in delu velikana Cerkve na Slovenskem, blaženega škofa Antona Martina Slomška.

Pisatelj Franc Kosar, vrsto let tesni sodelavec Antona Martina Slomška, se je na prošnje z več strani kmalu po škofovi smrti lotil popisa Slomškovega življenja in dela. Iz sprva načrtovane brošure je zaradi obilice dokumentov in pronicljivih avtorjevih opažanj nastala prava monografija, dragocena v svoji v neposredni sočasnosti ter pričevalnosti, še posebej pa v Kosarjevi izjemni psihološki pronicljivosti. Zaradi te Slomšek v knjigi ni prikazan samo z biografskega vidika, temveč je očrtan tudi njegov značaj.
Kosar je v uvodu napisal: »V čisto posebno veselje nam je, ker je ravno nam omogočeno, da bomo z dejstvi, ki presegajo vsakršen ugovor, utrdili zgodovinsko sodbo o tem redko nadarjenem cerkvenem dostojanstveniku, in da bomo njegovim prijateljem, ki žalujejo zaradi te vse prezgodnje izgube, prinesli nekaj tolažbe, njegovim številnim častilcem kreposten zgled za posnemanje, njegovim nasprotnikom pa tudi priložnost, da popravijo sodbo.« Slomškovo življenjsko tako dopolnjujejo zgodovinski viri iz prve roke — odlomki iz Slomškovih zapisov s počitniških potovanj, navedki iz Slomškove korespondence in škofovi nagovori ob prelomnih dogodkih. Pisec z njimi zarisuje živ in neposnemljivo pristen življenjski portret, ki je v svojih barvitih podrobnostih doslej v marsičem ostal spregledan.