Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

EVANGELIJ DRUŽINE in NOVA EVANGELIZACIJA EVROPE

Kasper Walter 

Prevod: Branko Cestnik
Strani: 104
Format: 105 mm × 165 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2014
ISBN: 978-961-278-147-7
12,00 €

Članska cena: 10,80 € Daj v košarico

Vero lahko posreduje le tisti, ki je v veri sam močan

Kardinal W. Kasper, eden največjih živečih katoliških teologov, v EVANGELIJU DRUŽINE opozori na globoko krizo sodobne družine, v NOVI EVANGELIZACIJI EVROPE pa zapiše, naj se uresničuje zlasti v deželah s stoletnim krščanskim izročilom, v katerih so se mnogi verniki oddaljili od vere in Cerkve ter opustili prvotno gorečnost.

V prvem delu avtor spregovori o tem, da evangelij družine noče biti breme, temveč – v kolikor je dar vere – vesela vest, luč in moč za življenje družine. Individualizem in porabništvo načenjata tradicionalno kulturo družine. Ekonomski in delovni pogoji pogosto otežujejo sožitje in povezanost v naročju družine. Zato je število tistih, ki jih je strah ustanoviti družino, in tistih, ki jim je tovrstni življenjski načrt propadel, dramatično naraslo. Današnji položaj ni nekaj povsem novega. Že Cerkev prvih stoletij se je soočala s pojmovanji in vzorci zakona in družine, ki so bili precej drugačni od tistega, kar je oznanjal Jezus. Zato mora iti naše današnje stališče h koreninam, k evangeliju, ter od tam gleda naprej.

V drugem predavanju pa avtor ugotavlja, da lahko evangelizira le Cerkev, ki je sama evangelizirana. Vero lahko posreduje le tisti, ki je v veri sam močan. Šele ko so naša srca polna, lahko vre iz naših ust. Ne bomo ustanavljali novih organizacij in zavodov, na novo urejevali sistematizacij delovnih mest in v ta namen zagotavljali proračunska sredstva, ne bomo sklicali novih gremijev in simpozijev ter uprizarjali učinkovitih javnih kampanj. Tega imamo dovolj. Božja beseda govori o pričah, ki so bile polne Svetega Duha. Duh Božji je pristno gonilo vsake evangelizacije, ki je predvsem duhovna naloga in izziv, naloga za svetniške kristjane. Nova evangelizacija Evrope in sveta se začne pri nas samih.