Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

DA SE POZNAMO!

Fotostatični ponatis knjige o boju proti alkoholu iz leta 1931

Kalan Janez Evangelist 

Strani: 80
Format: 125 mm x 165 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2014
ISBN: 978-88-96632-41-3
5,00 €

Članska cena: 4,50 € Daj v košarico

Knjiga Da se poznamo! Janeza Evangelista Kalana je nastala v času močnega protialkoholnega gibanja, ki je bilo v prvih desetletjih prejšnjega stoletja zelo razširjeno predvsem v državah srednje in severne Evrope. Tudi v Sloveniji je imelo gibanje svoje privržence, zlasti po zaslugi duhovnikov, kot je bil Janez Evangelist Kalan, pa tudi po zaslugi ljubljanskega škofa Jegliča. K gibanju so pristopili tudi mnogi drugi, zlasti zdravniki in učitelji. Med leti 1920 in 1930 je izšlo v slovenščini na desetine knjig na to temo.

Knjiga Da se poznamo! je napisana v jeziku tistega časa, kar pa ji daje pri današnjem branju v prvotni obliki zanimivo in prijetno patino. Njena vsebina ostaja strokovno tudi danes neoporečna, saj so spoznanja o alkoholu in o škodi čezmernega pitja v njej stvarna, tudi če lahko v današnjih časih razpolagamo z novimi, zlasti biološkimi in nevrološkimi dognanji, ki pa večinoma znanstveno le bolje utemeljujejo vsebino knjige.

Nov ponatis, za katerega je poskrbela Goriška Mohorjeva družba v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo, prinaša  tri nove uvodne besede, katerih avtorji so: dr. Jože Ramovš, dr. Bernard Špacapan in g. Pavle Bračko.

Ponatis je zanimiv tudi za bibliofile in raziskovalce, ki s tega področja ne morejo priti do izvirnih izdaj.