Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

STALIN IN HITLER

Pakt proti Evropi

Johann Wolfgang Brügel 

Prevod: Franci Kindlhofer
Strani: 320
Format: 148 mm x 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2019
ISBN 978-961-278-466-9
25,00 € Daj v košarico

Podrobnosti sovjetsko-nemškega povezovanja

Pričujoča Brüglova zbirka državnih in partijskih dokumentov je vpogled v skoraj neverjetno razsežnost podpore, ki je je bil Hitler deležen s strani sovjetske politike in vseh svetovnih komunističnih partij v začetnem obdobju priprav na vojno; je odgovor na sprenevedanje Sovjetske zveze. Objava teh dokumentov je pomemben prispevek k razumevanju razvoja nacionalnih politik povojne Evrope, slovenski prevod pa je prevajalec in poznavalec vojne in povojne zgodovine Franci Kindlhofer dopolnil z nekaterimi zapisi drugih avtorjev, ki dogajanje še dodatno osvetljujejo.

Ob izidu knjige Stalin in Hitler. Pakt proti Evropi (Europa­verlag, 1973) so bili ti dokumenti javnosti in zagotovo tudi analitikom večinoma neznani, 80 let po njihovem nastanku in štiri desetletja po prvi objavi pa še tudi danes omogočajo razsvetliti marsikatero nejasnost.

Že v uvodu J. W. Brügel nakaže, kako je komunistična pro­paganda poskušala opravičiti Stalinovo podporo Hitlerju. Mnogi dokumenti, ki ponazarjajo dvoumno komunistično politiko od avgusta 1939 do 22. junija 1941, so veljali za iz­gubljene. V tej knjigi je tudi prvič omenjen sporazum med nemškimi obrambnimi silami Wehrmacht in rusko Rdečo armado, ki se obvezuje uničiti dele poljske vojske.

S to knjigo je končno zapolnjena pomembna vrzel v vedenju o ključnih dogodkih in odgovornosti obeh totalitarizmov za začetek druge svetovne vojne. Knjiga, ki sloni na origi­nalnih dokumentih in njihovi analizi, razkriva zanimive podrobnosti sovjetsko-nemškega povezovanja. Med drugim pojasni, da so pobudo za tesnejše prijateljstvo dali Sovjeti in da so ti ves čas, predvsem Stalin, verjeli v trdno povezavo z nacisti. S paktom, posebej njegovim tajnim protokolom, so Sovjeti Nemcem zaščitili hrbet, ko so ti napadali svobodne evropske države. A isto, in to se ob vrednotenju vzrokov in poteka druge svetovne vojne pozablja, so počeli tudi Sov­jeti. Napadli so Poljsko, Finsko, Romunijo, Litvo, Latvijo in Estonijo. Z dvema gospodarskima sporazumoma, ki sta sledila omenjenemu paktu, pa so Sovjeti poleg vsega s surovinami in žitom še izdatno podpirali nemško invazijo v Evropi. Pakt proti Evropi je tako pravo ime za to zgodovinsko delo, ki mu želimo, da najde pot med čim več resnicoljubnih bralcev.

O avtorju

Johann Wolfgang Brügel (1905–1986), rojen kot sin sodnika v Hustopečah na Češkem. Od leta 1923 do 1928 je na nemški univerzi v Pragi študiral pravo. Do leta 1930 je bil zaposlen v državni upravi. Leta 1924 se je vključil v stranko nemških socialnih demokratov, od 1930 do 1938 je bil osebni tajnik predsednika stranke in socialnega ministra češke vlade. Naslednje leto je pred nacisti emigriral v Francijo, kjer je pisal za socialistični časopis, leto kasneje pa v Veliko Britanijo. Po vojni se je vrnil na Češko, a je zaradi komunizma leta 1946 ponovno emigriral v Veliko Britanijo. Umrl je 15. novembra 1986 v Londonu. 1989 je postal častni meščan rojstnega kraja Hustopeče, leta 1991 so mu podelili Masarykovo odlikovanje.

Literarna dela: Tschechen und Deutsche 1918–1938 (1967), Czechoslovakia before Munich (1973), Stalin und Hitler – Pakt gegen Europa (1973) (Stalin in Hitler. Pakt proti Evropi), Tschechen und Deutsche 1939–1946 (1974).

Knjigi so dodana besedila iz knjige Wolfgang Leonhard: Der Schock des Hitler-Stalin-paktes in neka­tera druga: Wolfgang Leonhard: Šok po paktu Hitler-Stalin; Stephan Raabe: Pakt Hitler-Stalin in začetek druge svetovne vojne, Boj za spomin; Henning Sietz: Hudičev pakt; Dietmar Müller, Stefan Troebst: Pakt Hitler-Stalin iz leta 1939 v evropski zgodovini in spominu; Horst Möller: Mednarodna nestabilnost in izbruh druge svetovne vojne s strani Hitlerja s Stalinovo pomočjo.