Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

SPOMIN IN ISTOVETNOST

Mehka vezava

Janez Pavel II. 

Strani: 196
Format: 135 mm X 215 mm
Tematika: spomini
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2005
ISBN 961-218-563-8
9,00 €

Članska cena: 8,10 € Daj v košarico

To je zadnja knjiga papeža Janeza Pavla II. in sodi v vrsto njegovih osebnih knjig. V slovenskem prevodu imamo še naslednje: Prestopiti prag upanja, Dar in skrivnost, Rimski triptih idr. Papeževe osebne knjige se v marsičem razlikujejo od uradnih dokumentov, ki jih je objavil kot papež. To je: 14 okrožnic, 14 apostolskih konstitucij, 15 apostolskih spodbud, 29 dokumentov Motu proprio, 45 apostolskih in drugih pisem. Katekizem katoliške Cerkve je nekakšna krona cerkvenega učiteljstva v času papeževanja Janeza Pavla II. Dodati je treba še številne nagovore na avdiencah in na apostolskih potovanjih.

Kaj je značilnost knjige, kije danes pred nami? - Papež v obliki pogovora z dvema poljskima filozofoma Josefom Tischnerjem in Krzystofom Michalskim v Castel Gandoltu leta 1993 razmišlja o 20. stoletju. Obravnava nekatere velike zgodovinske teme, zlasti totalitaristični ideologiji nacizma in komunizma, ter odgovarja na najgloblja življenjska vprašanja verujočih in državljanov sveta. Njegove misli so veliko oznanilo miru in upanja za rešitev človeka. V knjigi papeža spoznamo kot izvirnega filozofa in pronicljivega misleca. Z vso močjo kliče sodobnega človeka, naj zaživi svobodo, "ne samo kot dar, ampak tudi kot nalogo", da bo odkrival in podpiral skupno dobro. Hkrati ga opozarja na nevarnost novih oblik ateizma, porabništva in materializma.

Beseda Janeza Pavla II. je prepričljiva, saj je bil on sam priča hudega trpljenja v preteklem stoletju. Hkrati pa je bil - kar je še bolj pomembno - izredno in odločilno soudeležen pri velikih spremembah ne le na Poljskem, ampak v Evropi in po vsem svetu. Sprašuje se o skrivnosti zla in hudobije ter ugotavlja, da je Bog s svojim usmiljenjem postavil mejo zlu. Kot teolog in filozof razmišlja o skrivnosti odrešenja, o človekovi svobodi in odgovornosti, opozarja na možnosti in tudi na nevarnosti demokracije ter zarisuje smernice za prihodnost. Skratka, papež s to knjigo svojim sodobnikom, posameznikom in narodom podarja možnost, da s pozornbim oživljanjem "spomina" pridemo do odkritja lastnih korenin in lastne "istovetnosti".