Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

UBOGI BOGATAŠI

Jókai Mór 

Strani: 416
Format: 130 mm x 210 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2011
ISBN 978-961-218-960-0

Mór Jókai (1825–1904) je kot mlad odvetnik po uspehu svojega prvega romana Hétköznapok obrnil hrbet odvetniški poklicni poti in življenje posvetil pisateljevanju.
Roman Szegény gazdagok, v slovenskem prevodu Judite Trajber z naslovom Ubogi bogataši, je Jókai napisal leta 1860. V njem pripoveduje življenjsko zgodbo bogate peštanske oderuške družine, katere usoda se v določenem trenutku začne prepletati z zloglasnim transilvanskim razbojnikom Fatiom Negrom (pravzaprav Fata Neagrá ali Črno lice). Ta po svojem dvojnem življenju nekoliko spominja na Drakulo. Prevladuje prepričanje, da je Jókai lik Fatia Negra vzel iz resničnega življenja.
Roman pa ni le zgodba o hudodelstvu in vznemirljivem pustolovstvu, pač pa tudi zgodba o neminljivem ljubezenskem hrepenenju dveh vzvišenih duš, o njuni boleči, prepovedani in zatajevani ljubezni. Je tudi zgodba o pohlepu po veljavi, slavi in bogastvu, ki se mu zoperstavi ponosni mladenič, ko se da razglasiti za mrtvega, in tako kljub skromnim življenjskim razmeram v popotni igralski skupini zadiha svobodno, ko mu uspe za vselej prekiniti stike s svojim na koristoljubnih ozirih uspevajočim sorodstvom.
Po romanu so bili posneti trije filmi, junija 2010 pa je bila ta brezčasna pripoved uprizorjena na poletnem odru donavskega otoka Margit v Budimpešti kot musical, poln humorja in trpljenja.