ZVOKI S PANJEV

Koban Mojca Dobnik
Strani: 56
Format: 231 mm x 256 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2009
978-961-218-780-4

1,50 

V času političnega in kulturnega povezovanja držav in narodov postaja slovenska kultura čedalje bolj globalizirana. Zato je zavedanje naših korenin, tudi v kulturni dediščini, vse bolj aktualno.

Knjiga Zvoki s panjev (dvojezična, slovensko/angleška) vas ob upodobitvah prizorov iz ljudskega življenja na panjskih končnicah in poslikavah Maksima Gasparija popelje v svet slovenskih ljudskih glasbil. Pri tem ne gre zgolj za nostalgijo po glasbilih, ampak za spoznavanje njihove vpetosti v vsakdanje življenje, za odkrivanje njihove vloge v ritualih, šegah in navadah, skratka njihovega pomena v kontekstu duhovnega ustvarjanja naših prednikov.

Mojca Koban Dobnik je magistrica glasbenopedagoških znanosti. Deluje kot profesorica svetnica na osnovni šoli in gimnaziji ter je asistentka na Oddelku za glasbeno pedagogiko PeF Univerze v Mariboru. V sodelovanju z  Zavodom za šolstvo in Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru izvaja pedagoška izobraževanja za učitelje glasbe, publicira v strokovni pedagoški periodiki in vodi različne kulturne projekte. Leta 2005 je pri založbi Educa izšla njena strokovna monografija z naslovom Glasba in gib.