ZDRAVNIK IN DUŠA

Osnove logoterapije in bivanjske analize, 2., dopolnjena izdaja

Viktor E. Frankl
Prevod: Jože Stabej, Tadeja P. Jerina
Strani: 396
Zbirka: SMISEL
Format: 135 mm x 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-228-3

23,50 

Članska cena: 21,15 

Prodreti do smisla lastnega življenja v njegovi enkratnosti in edinstvenosti

Franklova prva knjiga je temeljno delo za razumevanje njegove logoterapije – bivanjske analize, poznane tudi kot tretja dunajska psihoterapevtska šola. Napisana kot strokovno delo za »rehumanizacijo medicine« je dobrodošla pomoč za vse, ki delajo z ljudmi in za ljudi.

»Knjiga ostaja zanimiva tudi za mladi rod psihiatrov, psihologov, psihoterapevtov in za vsakogar, ki ima oči odprte za nepravoverne poglede. To je kaj lahko posledica dejstva, da sta izhodišče in predmet, ki ga obravnava delo Zdravnik in duša, še vedno aktualna – še vedno, če ne že spet. Izhodišče sta bila vsesplošen dvom o smislu življenja in občutek nesmisla, ki se tako močno širi. Predmet pa je boj proti psihologizmu, patologizmu in redukcionizmu, torej proti temu, da bi občutek nesmisla razlagali samo kot izraz podzavestne psihodinamike ali le kot simptom nevroze – ne glede na to, kako kdaj po vsakokratni indoktrinirani ideologiji ›razkrinkavajo‹ pojav prikrajšanosti za smisel. Želel sem razkrinkati razkrinkovalce, ta želja pa bi ravno zdaj znala biti pomembnejša kakor kdaj prej. Toda kot rečeno, naj bi bila ta knjiga ne samo še vedno, ampak tudi že spet aktualna. To naj bi veljalo vsaj za eno od poglavij, na primer tisto, ki je posvečeno ›nevrozi brezposelnosti‹, moramo pa biti veseli, če nam bo prihranjeno, da bi spet kdaj postalo pereče poglavje ›K psihologiji koncentracijskega taborišča‹.«

Viktor E. Frankl


O avtorju


Viktor E. Frankl, rojen 26. marca 1905, je bil profesor nevrologije in psihiatrije na dunajski univerzi. Njegova logoterapija – bivanjska analiza je postala znana kot tretja dunajska psihoterapevtska šola. Bil je profesor na univerzah Harvard, Stanford, Dallas in Pittsburg, logoterapijo pa je predaval tudi na mednarodni ameriški univerzi v San Diegu v Kaliforniji. Njegovih 39 knjig je izšlo v 40 jezikih. Delo Volja do smisla je doseglo 10-milijonsko naklado in je bilo uvrščeno na seznam desetih najvplivnejših knjig v Ameriki. Predavateljska pot ga je vodila po vseh celinah. Kar 25 let je bil profesor Frankl tudi predstojnik dunajske nevrološke poliklinike, vse od ustanovitve pa predsednik avstrijskega zdravniškega združenja za psihoterapijo. Umrl je 2. septembra 1997 na Dunaju.

Pri Celjski Mohorjevi družbi sta doslej izšli njegovi deli Kljub vsemu reči življenju DA, kjer s pogledom psihologa popiše svojo taboriščno izkušnjo in predstavi temeljna načela logoterapije, ter Volja do smisla.