SEDEM ESEJEV ZA SEDEMDESET LET

Denis Poniž
Strani: 272
Format: 135 mm × 210 mm
Vezava: mehka vezava
Leto izdaje: 2018
ISBN 978-961-278-407-2

25,00 

Članska cena: 22,50 

Spomini na preteklost – izročilo prihodnjim rodovom

Avtor se v esejih sprehodi skozi posamezna desetletja svojega življenja. Slikovito oriše povojno Ljubljano, kot jo je spoznaval v letih svojega odraščanja, vzdušje življenja v meščanski družini ter leta svojega popotovanja po svetu literature v različnih zgodovinskih konstelacijah.

Že od mladosti usodno zapisan literarnemu snovanju avtor v svojih spominih obuja skoraj pretekli svet, pred nami zaživijo nekatere ključne osebnosti kulturniškega življenja znotraj in onkraj meja nekdanje države. Ob branju začutimo utrip in zadušljivost življenja pod takimi in drugačnimi diktaturami. Kot vselej avtor tudi v teh svojih zapisih ostaja argumentirano kritičen, ne trudi se biti všečen, pač pa dialoški in pošten – najprej do sebe in do časa, v katerem mu je dano živeti.

 

Spomini na preteklost niso samo spomini, ki obnavljajo dogodke iz minulih, za vedno izgubljenih časov, ampak so tudi zbirka podatkov, vedenj, znanj in spretnosti, ki jih človek lahko deli z mlajšimi. Ne zato, da bi bil do njih pokroviteljski in učiteljski, da bi zviška zrl nanje in jim dal vedeti, kako neizkušeni in nespretni so, ampak zato, ker je v temelje civilizacije, ki ji pripadam, vgrajeno nekaj skrivnostnega, kar označuje beseda izročilo. (Str. 6)